Skip to main content

Προχωρά η Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο;

Η διαφορά στην... αντίδραση του πρωθυπουργού όταν ακούει για πρόωρες εκλογές και οι συζητήσεις στο κυβέρνηση για την... ανοσία του πληθυσμού

Όποιος κάνει το λάθος αυτές τις μέρες κι αναφέρει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ενώπιον του πρωθυπουργού, αντιμετωπίζεται περίπου με συγκατάβαση. Υπό την έννοια ότι είναι εκτός τόπου και – σίγουρα – χρόνου, αφού το ενδεχόμενο «δεν υπάρχει ούτε ως σενάριο στο μυαλό του». Βέβαια, εδώ, θα πρέπει να σημειωθεί μια ιδιάζουσα διαφορά. Σε σχέση με την αντιμετώπιση που θα ετύγχανε αν ανέφερε το ίδιο σενάριο πριν από ένα εξάμηνο, η «υποδοχή» είναι σχεδόν μειλίχια. Κι αυτό γιατί τότε θα αποδοκιμάζονταν, πανηγυρικά.  

Υπ' αυτή την έννοια, ο «Τειρεσίας» σημειώνει μια... πρόοδο στο συγκεκριμένο μέτωπο. Που μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει. Διότι επιτρέπει την εξαγωγή χρήσιμων, πολύ χρήσιμων, πολιτικών συμπερασμάτων. Στα οποία προφανώς καταλήγουν κι άλλοι. Για παράδειγμα, στο ΚΙΝΑΛ, όπου φέρονται να είναι πεπεισμένοι ότι ο πρωθυπουργός, αργά ή γρήγορα, θα κάνει πρόωρες εκλογές. Πότε; Φέτος, το φθινόπωρο το πιθανότερο. Γι' αυτό και σκέφτονται να ανακοινώσουν τις επόμενες μέρες τη συγκρότηση εκλογικής επιτροπής. Στο ίδιο πλαίσιο, αργά αλλά σταθερά, θα αρχίσει να επανέρχεται και ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο. Αρχής γενομένης από την είσοδο των κεντρικών γραφείων στη Χαριλάου Τρικούπη, απ´ όπου έχει εξαφανισθεί.  

Αλλά, ας ξαναγυρίσουμε στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Κι εκεί, όταν δεν είναι παρόν ο πρωθυπουργός, το ενδεχόμενο συζητείται πλέον φωναχτά. Απλώς, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, το συνδέουν με έναν παράγοντα: την ανοσία του πληθυσμού από τον κορωνοϊό. Εκτιμούν ότι ο στόχος αυτός θα επέλθει σε δυο φάσεις. Μια μέχρι τον Μάιο, οπότε υπολογίζεται ότι θα έχει εμβολιαστεί το περίπου 40% - 45% του πληθυσμού. Και μια μέχρι το Σεπτέμβριο, όταν το ποσοστό αυτό θα έχει διαμορφωθεί στο 60%. Στο μεταξύ, θα έχει μεσολαβήσει ένα ανοικτό καλοκαίρι, με τον τουρισμό να ξαναδουλεύει σε (σχεδόν) νορμάλ ρυθμούς και τα ταμεία να γεμίζουν, επιτέλους.  

Εως τότε εννοείται ότι θα καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε τα παραπάνω ποσοστά να αυξάνουν όσο μπορούν περισσότερο. Γι αυτό και μια τηλεφωνική συνομιλία που έγινε προ ημερών μεταξύ δυο Θεσσαλονικιών φαίνεται να αποδείχθηκε κρίσιμη για την προμήθεια των επιπλέον εμβολίων της Pfizer από την ΕΕ. Ο λόγος αφορά στους Μαργαρίτη Σχοινά κι Άλμπερτ Μπουρλά. Αν όλα αυτά αποδώσουν στην πράξη, τότε εκεί γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου δεν αποκλείεται να στηθούν οι πρώτες κάλπες, της απλής αναλογικής. Και τον Οκτώβριο οι δεύτερες και αποφασιστικές.