Skip to main content

Προχωρά η πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στην CVC Capital Partners

Αυτό που απομένει για την ανακοίνωση της συμφωνίας η επίσημη τοποθέτηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το επόμενο 20ήμερο.

Με το πράσινο φως από το Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας προχωρά η συμφωνία για την πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Capital.gr, αυτό που απομένει για την ανακοίνωση της συμφωνίας η επίσημη τοποθέτηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κάτι που αναμένεται μέσα στις επόμενες 20 ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας,  ορισμένες επιφυλάξεις που είχαν διατυπωθεί, περίπου ένα μήνα πριν, σχετικά με την προσφορά της CVC, έχουν πλέον επί της ουσίας αρθεί και τώρα υπάρχει θετικό κλίμα στο σύνολο της διοίκησης της ΕΤΕ για να ολοκληρωθεί το deal με το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο.

Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και τις επίσημες ανακοινώσεις για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αναμένεται η επίσημη θέση του ΤΧΣ, το οποίο είναι και ο βασικός μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας με ποσοστό 40%. Για τον λόγο αυτό, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει αναθέσει σε διεθνή επενδυτικό οίκο την αξιολόγηση της προσφορά που έχει υποβληθεί από τη CVC, ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Οι όροι της συμφωνίας

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πώληση θα αφορά το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής, έναντι του 80% που ήταν αρχικά. Το τίμημα για την προσφορά έχει προσδιοριστεί με βάση την αποτίμηση του 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής, το οποίο κυμαίνεται γύρω στα 460 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Πέραν από το ύψος του τιμήματος και τη συμμετοχή με 10%, η συμφωνία προβλέπει ότι η Εθνική Τράπεζα θα διατηρήσει συνεργασία για 12 έτη με την Εθνική Ασφαλιστική για τη δημιουργία, ανάπτυξη και πώληση του bancassurance μέσω του δικτύου της ΕΤΕ και της Ασφαλιστικής.

Πηγές που γνωρίζουν τις εξελίξεις και τις διαδικασίες εκτιμούν ότι εφόσον πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο που είναι και το πιθανότερο, θα χρειαστούν περίπου πέντε με έξι μήνες για την έγκριση του deal από τις αρμόδιες αρχές και την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του πακέτου μετοχών. Δηλαδή, η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται γύρω στον Σεπτέμβριο του 2021, όταν αναμένεται να αλλάξει και η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.