Skip to main content

Προχωρά ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων στην Ιταλία

Βασικής σημασίας ο εμβολιασμός ανήλικων για να περιοριστεί η πανδημία.

Η ιταλική Επιτροπή Βιοηθικής δεν έχει αμφιβολίες: Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών και εφήβων, μεταξύ 12 και 18 ετών, η κρίση και άποψη που υπερισχύει είναι εκείνη του άμεσα ενδιαφερόμενου. Αν, δηλαδή, οι γονείς είναι αντίθετοι στον εμβολιασμό, και ο έφηβος επιθυμεί να εμβολιαστεί, την βαρύτητα έχει καθοριστικά η γνώμη του. Κάτι που ισχύει, φυσικά, και σε περίπτωση που ο έφηβος δεν το επιθυμεί.

«Ο εμβολιασμός των πολιτών ηλικίας μέχρι 18 ετών είναι βασικής σημασίας για να περιοριστεί η κυκλοφορία του ιού» δηλώνει στο μεταξύ ο Φράνκο Λοκατέλι, συντονιστής της επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση Ντράγκι.

Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση Rai, η χορήγηση των σκευασμάτων κατά του κορωνοϊού σε παιδιά και εφήβους προχωρά με ιδιαίτερα ικανοποιητικό ρυθμό. Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς και το διοικητικό προσωπικό των σχολείων όμως, το 13% δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η κυβέρνηση της Ρώμης θα δώσει ένα περιθώριο άλλων τριών εβδομάδων, αλλά στην συνέχεια όλα δείχνουν ότι θα επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του προσωπικού. Οι επίσημες αποφάσεις του κυβερνητικού συμβουλίου θα ανακοινωθούν αύριο. Ο στόχος είναι στις 14 Σεπτεμβρίου να επιστρέψουν κανονικά στις αίθουσες όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές.

Τίθεται σε ισχύ το ιταλικό πάσο εμβολιασμού

Παράλληλα, από την Παρασκευή μπαίνει σε ισχύ σε όλη την χώρα το «πράσινο πάσο εμβολιασμένου». Θα είναι αναγκαίο για να κάθεται κανείς στους εσωτερικούς χώρους καφε, μπαρ και εστιατορίων, αλλά και για την είσοδο σε θέατρα, μουσεία, εκθέσεις, κινηματογράφους καθώς και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Για την χρήση του σε τραίνα και τα αεροπλάνα όμως, η ιταλική κυβέρνηση θέλει να περιμένει ως το τέλος του μηνός, ώστε μην δοθεί η αίσθηση μιας υπερβολικής πίεσης εν μέσω διακοπών. Πολλοί σχολιαστές ωστόσο αναφέρουν, ότι με τον τρόπο αυτό θα είναι πιο δύσκολο να περιοριστούν οι μολύνσεις κατά την κρίσιμη φάση της επιστροφής των πολιτών από τις διακοπές.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle