Skip to main content

Προχωρούν τα πρώτα έργα με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ο δήμος δεν εμπλέκεται, τα κάνει όλα το Ίδρυμα Νιάρχος, διευκρίνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης.

Το πράσινο φως για την ανάπλαση τριών παιδικών χαρών (Πλατείας Μακεδονομάχων - Νέας Ελβετίας - Θερμοπυλών και Νάστου) και των παρεμβάσεων στο «Κέντρο Αποκατάστασης Εξαρτημένων και Σταθμός Αρωγής «ΙΑΝΟΣ» από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος άναψε το δημοτικό συμβούλιο εν μέσω κριτικής από την αντιπολίτευση.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για δωρεά και πως ουσιαστικά πρόκειται για ιδιωτικό έργο. «Ο δήμος δεν εμπλέκεται, τα κάνει όλα το Ίδρυμα Νιάρχος. Απλά ο δήμος παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου και έχει επαφή με τους τεχνικούς συμβούλους του για την εφαρμογή. Λεφτά δεν μπαίνουν στα ταμεία του δήμου», εξήγησε ο δήμαρχος.

Να προχωρήσει η δημοτική αρχή σε ανοικτές διαδικασίες για την ανάθεση έργων, ειδικά όταν η χρηματοδότησή τους γίνεται από χορηγίες, ζήτησαν οι σύμβουλοι της παράταξης «Εντάξει».

Ξεκαθάρισαν ότι είναι υπέρ των συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, αλλά, όπως υπογράμμισαν, «σε θέματα διαφάνειας θα είμαστε άτεγκτοι».

Όπως είπε ο σύμβουλος των «Εντάξει» Εφραίμ Κυριζίδης, «αντί για διαφάνεια βλέπουμε περισσότερη θολούρα. Βλέπουμε τα χρήματα που δίνονται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στον δήμο Θεσσαλονίκης να τα διαχειρίζονται τρίτοι φορείς οι οποίοι, με απευθείας αναθέσεις, ορίζουν μελέτες, ορίζουν κατασκευαστές, χωρίς διαγωνισμούς, αποφεύγοντας έτσι ουσιαστικά οποιαδήποτε διαδικασία ελέγχου».

«Εμείς γιατί να το υπερψηφίσουμε, όταν βλέπουμε ότι δεν υπάρχει διαφάνεια, ως προς την ενημέρωση των συμβούλων», σημείωσε από την πλευρά του ο Γιώργος Αβαρλής, από την παράταξη Ανοιχτή Πόλη.

Την αντίθεσή του για τον τρόπο εκτέλεσης των έργων και την εκπόνηση μελετών εξέφρασε ο Γιάννης Δελής από την Λαϊκή Συσπείρωση.

Η «Ανάπλαση τριών παιδικών χαρών (Πλατείας Μακεδονομάχων - Νέας Ελβετίας - Θερμοπυλών και Νάστου)» και το «Κέντρο Αποκατάστασης Εξαρτημένων και Σταθμός Αρωγής «ΙΑΝΟΣ», τα οποία εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, είναι τα πρώτα δύο τεχνικά έργα που υλοποιούνται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ως μέρος της συνολικής δέσμευσης προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης ύψους 10.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δήμαρχος, ο δήμος αποφάσισε να κατανείμει τη συνολική δέσμευση των 10 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε πέντε άξονες και συγκεκριμένα, Κοινωνική πολιτική – ενίσχυση ευπαθών ομάδων, Πρωτοβουλίες για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, Ανάπτυξη υποδομών και δράσεων προβολής για τον τουρισμό, Τεχνικά έργα – παρεμβάσεις στην πόλη και Έργα και δράσεις πολιτισμού.

Για τα δυο θέματα κατά ψήφισε η παράταξη των Εντάξει και της Λαϊκής Συσπείρωσης και λευκό ο δημοτικός σύμβουλος της Πρωτοβουλίας Ανδρέας Κουράκης και οι δύο σύμβουλοι της παράταξης Ανοιχτή Πόλης.