Skip to main content

«Προεδρικό» και «βουλή» τα χαρμόσυνα νέα του Ερντογάν

Η ανέγερση νέου «προεδρικού μεγάρου», νέου κτηρίου «βουλής» είναι τα «χαρμόσυνα νέα» που μετέφερε στην κατεχόμενη Κύπρο ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ανακοινώσεις του κ. Ερντογάν, οι οποίες δεν συνάδουν με το κλίμα και τις προσδοκίες που Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν καλλιεργήσει για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στο νησί, έγιναν στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της τουρκοκυπριακής «βουλής» η οποία μάλιστα ήταν γεμάτη μόνο κατά τα δύο τρίτα λόγω του μποϋκοτάζ των 2 κομμάτων της τουρκοκυπριακής Αριστεράς.

Επιμονή στα δύο κράτη

Στην ομιλία του ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό, λέγοντας ότι παρά την καλή θέληση που επέδειξε η τουρκική πλευρά, η λύση του προβλήματος δεν κατέστη εφικτή εξαιτίας της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία όπως είπε δεν επιθυμεί να μοιραστεί την Κύπρο με τους Τουρκοκύπριους. Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν το 2004 ενώ κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για αποχώρηση από το τραπέζι του διαλόγου στο Κραν Μοντανά το 2017. Κατηγόρησε επίσης τους ελληνοκύπριους ότι «κρύβονται πίσω από τις παραμέτρους του ΟΗΕ» προσθέτοντας πως «η Τουρκία δεν μπορεί να δώσει άλλη πίστη και να χάσει άλλα 50 χρόνια». Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε το πρόταγμα της νέας του πολιτικής περί λύσης δύο κρατών, λέγοντας πως στην Κύπρο υπάρχουν δυο ξεχωριστοί λαοί και δυο ξεχωριστά κράτη, και πρόσθεσε πως η Τουρκία υποστηρίζει την σχετική πρόταση του Ερσίν Τατάρ, η οποία κατατέθηκε στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης.

Ες αύριο τα σπουδαία;

Στις πρώτες του δηλώσεις για τις ανακοινώσεις Ερντογάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για μια «αναμενόμενη επανάληψη των απαράδεκτων τουρκικών θέσεων». Σημείωσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα αναμείνει την περάτωση της επίσκεψης και εν συνεχεία θα τοποθετηθεί ως προς τις ενέργειες και ως προς τα διαβήματα, τα οποία θα πρέπει να προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη σχετίζεται με το μεγάλο ερωτηματικό της επίσκεψης Ερντογάν, το οποίο δεν είναι άλλο από μια ενδεχόμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου αύριο, στην πόλη των Βαρωσίων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αύριο ο Τούρκος Πρόεδρος θα προσευχηθεί στις 6 το πρωί στο τέμενος Χαλά Σουλτάν ενώ στις 9 θα παρευρεθεί στην παρέλαση για τους εορτασμούς για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει σειρά εγκαινίων, μεταξύ των οποίων και ενός κήπου στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. Το κατά πόσον ο Τούρκος Πρόεδρος θα μεταβεί στην πόλη ή θα τελέσει τα εγκαίνια διαδικτυακά, θα ξεκαθαρίσει αύριο.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Πηγή: Deutsche Welle