Skip to main content

Στάσσης: Αυξάνεται δραματικά το έλλειμμα των 750 εκατ. στη ΔΕΗ

«Θα εξεταστούν οι επιπτώσεις κάθε πολιτικής» τόνισε ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ, ερωτηθείς για το αν θα καταργηθεί η έκπτωση συνέπειας 10%

Βασικός στόχος μας είναι να γυρίσει σε αναπτυξιακή τροχιά η ΔΕΗ, είναι αδιανόητο η επιχείρηση να είναι εγκλωβισμένη στο παρελθόν, θα εργαστώ με πάθος ώστε η ΔΕΗ να γίνει ένας παίκτης που θα παίζει επί ίσοις όροις στην ενεργειακή αγορά, τόνισε ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης, η τοποθέτηση του οποίου εγκρίθηκε από την έκτακτη ΓΣ της επιχείρησης.

Σύμφωνα με το capital, ο ίδιος αποκάλυψε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι το ταμειακό πρόβλημα της επιχείρησης είναι μεγαλύτερο από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί. Συγκεκριμένα αναφερόμενος σε δημοσιεύματα και δηλώσεις περί ταμειακού προβλήματος ύψους 750 εκατ. ευρώ, ο κ. Στάσσης έκανε λόγο για μεγαλύτερο κενό σε ορίζοντα 12μηνου που ίσως ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος έκανε λόγο για "κάβο ρευστότητας που η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να ξεπεράσει. "Δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσουμε τον κάβο, είναι μονόδρομος” τόνισε ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει σχετική σημείωση των ορκωτών ελεγκτών στις καταστάσεις της εταιρείας στις 24 Σεπτεμβρίου και θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα με τον δανεισμό της επιχείρησης.

Όπως είπε μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και θα έχουν ληφθεί αποφάσεις για το συνολικό πακέτο που θα αποκαθιστά το πρόβλημα: αυτό θα περιλαμβάνει αλλαγές στα τιμολόγια.

Ωστόσο τόνισε ότι οποιαδήποτε αύξηση στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων θα ισοσκελιστεί και δεν θα φέρει επιβάρυνση για τους καταναλωτές από τις μειώσεις στους φόρους και στο μη ανταγωνιστικό σκέλος.

Ο ίδιος δεν δεσμεύτηκε για ποσοστά αυξήσεων: το βασικό είναι να λυθεί η ταμειακή δυσκολία, με ποιο μείγμα θα γίνει αυτό θα βρεθεί. Η κατάσταση είναι δραματική ταμειακά μετά θα συζητήσουμε για ο,τιδήποτε άλλο.

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η επιχείρηση, ο κ. Στάσσης ανέφερε:

1) θα προχωρήσει με διάλογο η απολιγνιτοποίηση με γνώμονα την προστασία των τοπικών κοινωνιών και την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών που σήμερα εξαρτώνται από τον λιγνίτη
2) το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα επιδιωχθεί σε συμφωνία με τους θεσμούς να μην πέσει στο 50% όπως είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά ο στόχος να αυξηθεί στο 60 με 65%
3) θα υπάρξει νέο επιχειρησιακό σχέδιο με έμφαση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στις νέες τεχνολογίες
4) θα υιοθετηθεί νέα εμπορική πολιτική με νέα σύγχρονα προϊόντα και όχι οριζόντια προσέγγιση όλων των πελατών
5) θα υπάρξει ανελέητο κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών και παράλληλα θα ληφθεί μέριμνα για τις ασθενείς κοινωνικά ομάδες
6)θα προχωρήσει με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης η μερική ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής

Ο ενεργειακός κλάδος έχει τρομακτική ανάπτυξη, δεν είναι δυνατόν να απέχει η ΔΕΗ, θα εργαστώ με πάθος ώστε η ΔΕΗ να γίνει ένας παίκτης που θα συμμετέχει επί ίσοις όροις στην ενεργειακή αγορά, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στάσσης.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της έκτακτης ΓΣ η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλ. Σδούκου μετέφερε το μήνυμα στήριξης του υπουργείου προς τη ΔΕΗ που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής και εργοδότης της χώρας. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την αποφασιστικότητα να σώσουμε τη ΔΕΗ και να δώσουμε προοπτικές νέας ανάπτυξης, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα και αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία εντός και εκτός της χώρας, ανέφερε.

Κατά την τελευταία του παρουσία ως επικεφαλής της ΔΕΗ ο απερχόμενος πρόεδρος Μ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης είναι πρόσκαιρα, ενώ υπερθεμάτισε υπέρ των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση για κατάργηση των ΝΟΜΕ,  μη πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων αλλά και για το μη τεμαχισμό της ΔΕΗ.