Skip to main content

Παράνομες οι μισές ξεναγήσεις τουριστών στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλο πρόβλημα οι παράνομες ξεναγήσεις στη Βόρεια Ελλάδα - Ζήτημα και η εκπαίδευση των νέων ξεναγών. Κερδίζει έδαφος ο γαστρονομικός στη Θεσσαλονίκη.

Μεγάλη πληγή για τον κλάδο των ξεναγών στη Θεσσαλονίκη αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα αποτελούν οι παράνομες ξεναγήσεις τουριστών, οι οποίες σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ξεναγών, Έφη Καλαμπουκίδου, αγγίζουν και ενίοτε ξεπερνούν το 50% του συνόλου των ξεναγήσεων.

Σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Καλαμπουκίδου στη Voria.gr, το φαινόμενο των παράνομων ξεναγήσεων έχει εμφανιστεί τα τελευταία έξι με επτά χρόνια και το τελευταίο διάστημα μάλιστα παρουσιάζει αύξηση.

Κατά την ίδια, παράνομες ξεναγήσεις ποραγματοποιούν τόσο κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, κάθε ηλικίας, από φοιτητές μέχρι συνταξιούχοι, οι οποίοι φτιάχνουν μια σελίδα στο internet και διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους όσο και συνοδοί τουριστικών γκρούπ άλλων χωρών.

Όπως αναφέρει η κ. Καλαμπουκίδου, το πρόβλημα εστιάζεται επίσης στους συνοδούς που έρχονται με γκρουπ από γειτονικές χώρες όπως την Τουρκία, τη Βουλγαρία, κια την ΠΓΔΜ αλλά και το Ισραήλ, και οποίοι παράνομα αναλαμβάνουν χρέη ξεναγού όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε περιοχές κοντά στην πόλη, όπως η Βεργίνα.

Το πρόβλημα με τη Βόρεια Ελλάδα, όπως σημειώνει η ίδια, είναι ότι δεν είναι ένα μικρό μέρος, όπως ένα νησί όπου οι ξεναγοί γνωρίζονται μεταξύ τους, αλλά μια μεγάλη περιοχή όπου δεν είναι εύκολο να γίνουν αντιληπτοί ποιοι δρουν εκτός του νομοθετικού πλαισίου.

Οι παράνομοι ξεναγοί δρουν ανενόχλητοι και για έναν ακόμα λόγο, καθώς, όπως τονίζει η κ. Καλαμπουκίδου, διενεργούνται πλέον ελάχιστοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως το υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ Κεντρικής Μακεδονίας, και η τουριστική αστυνομία.

«Στη Βρετάνια τα free tours έχουν χαρακτηριστεί "παραπλανητική διαφήμιση" και σιγά σιγά  έχουν αρχίσουν αρχίσει να ψάχνουν το θέμα και οι Βρυξέλλες» σχολιάζει.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα πλέον το φαινόμενο αυτό οι ξεναγοί είναι κάνοντας καταγγελίες οι ίδιοι όταν δουν πινακίδες free tours ή αντιληφθούν ότι συνοδοί κάνουν τους ξεναγούς.

«Χαμηλό το επίπεδο εκπαίδευσης των νέων ξεναγών»

Τα προβλήματα όμως των ξεναγών δεν σταματούν εδώ, καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις της κ. Καλαμπουκίδου, το επίπεδο της εκπαίδευσης των ξεναγών έχει πέσει πάρα πολύ.

«Οι Σχολές Ξεναγών δεν λειτουργούν εδώ και επτά χρόνια με αποτέλεσμα να έχει πέσει το επίπεδο των νέων ξεναγών» τονίζει η ίδια, συμπληρώνοντας ότι πλέον οι Σχολές έχουν αντικατασταθεί από δίμηνα σεμινάρια που διοργανώνουν τα ΑΕΙ επι πληρωμή.

«Κάπιοι από τους νέους συνάδελφους ούτε μιλάνε άπταιστα σπάνιες ξένες γλώσσες ούτε τις εκπαιδευτικές εκδρομές που έκαναν οι παλαιότεροι για να μάθουν τα μουσεία και τους αρχαιολογικού χώρους κάνουν» σχολιάζει με πικρία η κ. Καλαμπουκίδου.

«Τώρα με ένα πτυχίο Proficiency, κάποιος παίρνει αυτόματα άδεια ξενάγησης στα Αγγλικά» σημειώνει η ίδια διευκρινίζοντας ότι πριν το 2013 οι ξεναγοί απαιτούνταν να επιτύχουν σε προφορικές εξετάσεις, και μάλιστα πολύ δύσκολες, για να αποκτήσουν την αντίστοιχη άδεια. «Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι υποχρεωτικές οι προφορικές εξετάσεις σε μια ξένη γλώσσα για να πάρεις άδεια ξενάγησης σε αυτή» επισημαίνει.

Τέλος, σχολιάζοντας τα σχέδια του υπουργείου Τουρισμού για επαναλειτουργία των Σχολών Ξεναγών, η ίδια υποστηρίζει ότι το υπουργείο θέλει να κάνει τη φοίτηση όσο πιο εύκολη γίνεται, με αποτέλεσμα το επίπεδο των μελλοντικών ξεναγών να μην είναι υψηλό.

Ο γαστρονομικός τουρισμός κερδίζει έδαφος στη Θεσσαλονίκη

Αναφορικά με τον τουρισμό στη Θεσσαλονίκη, η κ. Καλαμπουκίδου αναφέρει ότι φέτος τα πράγαματα πάνε καλύτερα σε σχέση με πέρσι, που η κίνηση όπως λέει ήταν πεσμένη, και υπάρχει τουριστική κίνηση ήδη από τους μήνες της άνοιξης.

Η ίδια επισημαίνει ότι πέραν των κλασσικών διαδορμών που πάντα βοηθούσαν την τουριστική κίνηση της πόλης, όπως ο δρόμος του Αποστόλου Παύλου, τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι τουρίστες ενδιαφέρονται για τη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης επιδιώκοντας επισκέψεις στο Καπάνι, τη Μοδιάνο και διάφορα εστιατόρια.