Skip to main content

Πρόεδρος Φαρμακοποιών: Χωρίς χρήματα, υγεία δεν υπάρχει

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου μίλησε στο 16th Annual HEALTHWORLD Conference του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Την άποψη ότι το σύστημα υγείας στη χώρα μας πρέπει να είναι ασθενοκεντρικό και ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η φαρμακευτική ή ιατρική περίθαλψη του έλληνα ασθενή στην έκταση που αυτός τις χρειάζεται, με αξιοπρέπεια και με τέτοιον τρόπο ώστε γρήγορα και η υγεία του να αποκατασταθεί και η επιστροφή του στην παραγωγή να επανέλθει, εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεδοσιάδης, κατά τη σημερινή ομιλία του στο 16th Annual HEALTHWORLD Conference που διοργανώνει στην Αθήνα το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «δαπάνες υγείας και ανταποδοτικότητα και ποιότητα υγείας είναι έννοιες αντιφατικές που δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Συνεπώς, πρέπει κάποια στιγμή να πούμε ευθέως στους πολίτες που ζορίζονται εν μέσω κρίσης ότι οι δείκτες υγείες αυξάνονται μόνο μέσα από την αύξηση των δαπανών για την υγεία».

«Το ερώτημα είναι: μπορεί κάποιος να συσχετίσει τις δαπάνες υγείας με την ανταποδοτικότητα; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι το να ποσοτικοποιούμε την υγεία είναι μεγάλο λάθος. Η υγεία- και συμφωνώ απολύτως- δεν είναι μετρήσιμο αριθμητικό μέγεθος. Όπως επίσης- και το έχουμε διαπιστώσει όλοι- ούτε η τακτική των περικοπών, αλλά ούτε και η τακτική των λεγόμενων ανοιγμάτων στις αγορές και των απελευθερώσεων είναι αυτά που ωφέλησαν το δημόσιο σύστημα υγείας και τον έλληνα ασθενή», επισήμανε ο κ. Θεοδοσιάδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φορείς της υγείας λένε απλώς τα αυτονόητα, ότι δηλαδή χωρίς χρήματα υγεία δεν υπάρχει.

«Στη φαρμακευτική πολιτική, χωρίς προηγουμένως να έχουμε υπολογίσει ή εκτιμήσει τί θα προκύψει σαν ανάγκη του πληθυσμού, λέμε ότι φέτος, αλλά και του χρόνου η δαπάνη που θα πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ για φάρμακα είναι 1,965 δις ευρώ. Κόψτε το κεφάλι σας. Αρρωστήστε όσο θέλετε. Λιγότερο ή περισσότερο, εγώ θα πληρώσω αυτά. Κι από κει και πέρα έρχεται η ανταποδοτικότητα των δαπανών για την υγεία. Πώς προκύπτει το ποσό αυτό; Υπολόγισαν ο Καρόνε και κάποιοι άλλοι σοφοί ότι 2 δις ευρώ για τα φάρμακα φτάνει. Φτάνει;», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Θεοδοσιάδης και πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές στην ελληνική πολιτεία, ότι «παίζουμε την κολοκυθιά κι εκ του αποτελέσματος λέμε στον φαρμακοβιομήχανο να δώσει clawback και rebate, στον φαρμακοποιό επίσης να δώσει rebate και στον ασφαλισμένο να βάλει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, τόσο βαθιά που στο τέλος να μην τον συμφέρει να πάει σε γιατρό του ΕΟΠΥΥ, αλλά να πληρώσει εξ ιδίων όλη την αξία των φαρμάκων που παίρνει. Και στο τέλος τα φέρνουμε έτσι που λέμε ότι η σπατάλη και η λαμογιά εξαφανίστηκαν. Κι είμαστε και εθνικά υπερήφανοι».