Skip to main content

Σενάρια τρόμου για «ρεύμα με το δελτίο» τον ερχόμενο χειμώνα

Το σχέδιο προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους ΑΗΣ σκοντάφτει στη φυγή 4.500 εργατών στα πεδία λιγνίτη

Με τον κίνδυνο να μειωθεί ή και να διακοπεί η ροή του φυσικού αερίου που εισέρχεται στην Ελλάδα από τον ρωσικό αγωγό και η χώρα μας να αντιμετωπίσει προβλήματα στην ηλεκτροδότησή της, αφού ένα μέρος του ορυκτού καυσίμου μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια, η επιλογή τού να φουλάρουν οι μηχανές των ατμοηλεκτρικών σταθμών δείχνει να είναι μονόδρομος.

Να σημειωθεί ότι η Μόσχα θα κλείσει για περίπου 10 ημέρες τον αγωγό Nord Stream 1 για έργα συντήρησης, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Παρότι αυτό θεωρείται υπόθεση ρουτίνας, στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι αυτή τη φορά, στις 21 Ιουλίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα ξανά ανοίξει τη στρόφιγγα, προκαλώντας τον απόλυτο πανικό στον παγκόσμια ενεργειακή αγορά.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναφέρθηκε στο πλάνο της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίσει τα όποια ενεργειακά ζητήματα. Στα πέντε σημεία του σχεδίου που θα διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια είναι όπως είπε η αυξημένη παραγωγή των υφισταμένων λιγνιτικών εργοστασίων αλλά και η εισαγωγή στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ, «Πτολεμαϊδα V (5)».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, Γιώργο Αδαμίδη, που μίλησε στη Voria.gr, η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς (ΑΗΣ) είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τον λιγνίτη και σήμερα τόνισε ότι δεν υπάρχουν εργολάβοι και εργάτες για να τον εξορύξουν.

«Αυτό που χρειάζεται για να πούμε ότι υπάρχει ετοιμότητα για την δύσκολη περίοδο που έρχεται είναι ότι θα πρέπει να έρθει προσωπικό για να μπορέσουμε να εξορύξουμε μεγαλύτερες ποσότητες λιγνίτη, γιατί αυτές που έχουμε εξορύξει και είναι σε μια σχετική αποθήκευση φτάνουν για περίπου 30 ημέρες» είπε χαρακτηριστικά.

Η απόφαση της χώρας μας να συνταχθεί με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις περί κατάργησης του λιγνίτη οδήγησε, όπως ανέφερε ο κ. Αδαμίδης, στο να φύγουν από τον χώρο 4.500 εργάτες που ασχολούνταν με την εξόρυξη λιγνίτη.

«Πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα να εξορύξουμε σε καθημερινή βάση τον λιγνίτη που απαιτούν οι λιγνιτικές μονάδες» είπε προσθέτοντας ότι οι λιγνιτικές μονάδες «σήμερα δουλεύουν στο 18-20% ενώ το προηγούμενοι διάστημα ήταν στο 6%».

«Εδώ και μια εβδομάδα έχουμε μια αύξηση στην παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη καθώς προσπαθούν να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο για τους γνωστούς λόγους» τόνισε.

Η νέα μονάδα «Πτολεμαϊδα V» αναμένεται όπως είπε ο κ. Αδαμίδης να «ξεκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου τη δοκιμαστική της λειτουργία» και διευκρίνισε ότι «θα ενταχθεί στο σύστημα δοκιμαστικά χωρίς να έχει εμπορική λειτουργία, δηλαδή δεν θα καθορίζει τιμές».

«Η εμπορική λειτουργία της αναμένεται στις αρχές της νέας χρονιάς και τότε μαζί με το σύνολο των λιγνιτικών μονάδων μπορεί να καθορίζει τιμές» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή η διαθεσιμότητα των λιγνιτικών μονάδων είναι επτά, ενώ με την Πτολεμαϊδα και τη μονάδα 3 στη Μεγαλόπολη, που έχει μια βλάβη η οποία προφανώς θα διορθωθεί, θα γίνουν εννέα».

Το μεγάλο όμως ζητούμενο για τη λειτουργία όλων αυτών των μονάδων είναι η εξόρυξη λιγνίτη η οποία όπως είπε ο κ. Αδαμίδης είναι μια μεγάλη διαδικασία στην οποία εμπλέκεται και η αρχαιολογική υπηρεσία.

«Η εξόρυξη είναι το μεγάλο πρόβλημα και χρειάζεται ένα 10ετές σχέδιο. Γιατί με βάση την απόφαση για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και ποιες μονάδες θα δουλεύουν, το κάρβουνο που είχε αποκαλυφθεί έφτανε για τις ανάγκες αυτών των μονάδων που θα λειτουργούσαν με βάση το σχέδιο απολιγνιτοποίησης. Δηλαδή εντός του 2022 για παράδειγμα θα είχαμε κλείσει τις τέσσερις από τις πέντε μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και η πέμπτη θα λειτουργούσε για άλλο μισό χρόνο. Τώρα προφανώς αυτό το σχέδιο έχει ανατραπεί και έτσι για να μπορέσουν να δουλεύουν όλες οι μονάδες θα πρέπει να έχουμε εξόρυξη, που σημαίνει αποκάλυψη των μαζών που είναι πάνω από τον λιγνίτη. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να έρθει η αρχαιολογική υπηρεσία να κάνει ανασκαφές και να δώσει στη ΔΕΗ την πρώτη τομή να προχωρήσει. Αυτή η διαδικασία γινόταν με εργολάβους οι οποίοι πλέον έχουν φύγει και εκτιμώ ότι δεν θα έρθει κανείς τους για να στήσει μηχανήματα για έναν χρόνο» επισήμανε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που εκτιμά ότι «θα φτάσουμε να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα με το δελτίο».

«Το έχω πει ότι θα γίνει αυτό. Είμαι βέβαιος ότι θα συμβεί, ειδικά αν έχουμε την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Τότε θα έχουμε δράματα» κατέληξε.