Skip to main content

Πρόεδρος για 40 μέρες ο Σταύρος Κωνσταντινίδης – Γιατί παραιτήθηκε

Γιατί πραγματικά παραιτήθηκε από το τιμόνι του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων ο Σταύρος Κωνσταντινίδης

Σαράντα μέρες έμεινε στη θέση του, ως πρόεδρος στον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων του υπουργείου Πολιτισμού ο Θεσσαλονικιός Σταύρος Κωνσταντινίδης.

Όπως ενημέρωσε ο ίδιος, μέσω της σελίδας του στο facebook, προ ημερών υπέβαλε την παραίτησή του. «Παραιτήθηκα γιατί έπρεπε. Έκανα το μέγιστο δυνατόν σε 40 ημέρες. Δεν θα ήθελα να γίνει έτσι. Ήταν όμως υποχρεωτικό», ανέφερε, αποφεύγοντας να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. Το μόνο που έκανε ήταν να δημοσιοποιήσει μία επιστολή του προέδρου των εργαζομένων στον ΟΔΑΠ, Παναγιώτη Σταθουλόπουλου ο οποίος τον ευχαριστεί εκ μέρους όλων των συναδέλφων του για όσα προσέφερε στη διάρκεια αυτής της πολύ σύντομης θητείας του, αναπτύσσοντας, μεταξύ άλλων, μια ξεχωριστή και ισότιμη σχέση με τους εργαζόμενους.

Επικοινώνησα μαζί του για να μάθω λεπτομέρειες, αλλά εκείνος περιορίστηκε να πει το γνωστό, σε αυτές τις περιπτώσεις, ότι δηλαδή η παραίτηση «οφείλεται σε προσωπικούς λόγους».

Αυτούς τους... προσωπικούς λόγους, αναζήτησα αναγκαστικά στους διαδρόμους της Μπουμπουλίνας όπου η έδρα του υπουργείου. Εκείνο που κατάφερα να μάθω είναι ότι η παραίτηση ήταν αποτέλεσμα της σύγκρουσης που είχε ο Κωνσταντινίδης με την υπουργό Λίνα Μενδώνη. Όπως πληροφορήθηκα η υπουργός τού εξέφρασε σφοδρά παράπονα και του έκανε παρατηρήσεις για το στυλ διοίκησης που είχε υιοθετήσει ο ίδιος στον ΟΠΑΔ το οποίο η Μενδώνη το έβρισκε υπερβολικά εξωστρεφές, έως και υπερφίαλο.

Την ενόχλησαν, μου λέει πηγή μου στην Μπουμπουλίνας, οι συνεχείς επισκέψεις του Σταύρου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια και κυρίως, κάποιες συναντήσεις που έκανε με σημαντικά πρόσωπα, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Σουρνάρας και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Λογικό το βρίσκω. Η Μενδώνη, μαζί με την πολύ στενή συνεργάτιδά της, δεν έχουν μάθει να μοιράζουν την τράπουλα. Θέλουν τα πάντα να περνούν από τα χέρια τους και να τυγχάνουν της έγκρισής τους.

Οποιοσδήποτε παρεκκλίνει απ' αυτό, παύεται ή παραιτείται. Απόδειξη ότι ουδείς γνωρίζει ή μαθαίνει οτιδήποτε για τη δράση (αν υποθέσουμε ότι υπάρχει) των υφυπουργών και των γενικών γραμματέων του υπουργείου Πολιτισμού.

Μαθαίνω, τέλος, ότι για την υπόθεση ενημερώθηκε και το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η επιλογή Κωνσταντινίδη είχε γίνει από εκεί και όχι από την Μενδώνη. Μου λένε ότι επιχειρήθηκε από το Μαξίμου να υπάρξει εκτόνωση της έντασης, αλλά η προσπάθεια συμβιβασμού απέβη άκαρπη.