Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021
x

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΣΕΒΕΕ: ΑΝ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΕΙ Η ΕΣΤΙΑΣΗ, ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είπε πως είναι καταστροφικό να ανοίξει η εστίαση με τη λογική του ακορντεόν, καθώς είναι ένας κλάδος με πολλές ιδιαιτερότητες.

Καταστροφικό χαρακτήρισε το άνοιγμα της εστιάσης αν ξανακλείσει μετά από δύο εβδομάδες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς.

«Είναι καταστροφικό να ανοίξει η εστίαση με τη λογική του ακορντεόν. Το βασικότερο πρόβλημα δεν είναι το πότε θα ανοίξει ο κλάδος αλλά το με ποιες προϋποθέσεις. Το να ανοίξει και σε 10-15 ημέρες να ξανακλείσει είναι καταστροφικό σενάριο», είπε στην ΕΡΤ.

«Αν είναι να ανοίξουμε για να ξανακλείσουμε καλύτερα να μην ανοίξουμε καθόλου», είπε ο κ. Καββαθάς και σημείωσε ότι «Η εστίαση είναι ένας κλάδος με πάρα πολλές ιδιαιτερότητες και τα προϊόντα που χρησιμοποιεί είναι ευπαθή με αποτέλεσμα σε ένα τέτοιο άνοιγμα οι απώλειες να είναι μεγαλύτερες από τα κέρδη.

«Τους καλοκαιρινούς μήνες η εστίαση είχε μείον 50-60% στον κύκλο εργασιών της σε σχέση με το 2019. Τον χειμώνα που είναι ακόμη πιο δύσκολες οι συνθήκες το πλήγμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς υπάρχουν δαπάνες ανελαστικές ακόμα και για ένα κλειστό μαγαζί, ενώ οι οικονομικές υποχρεώσεις εξακολουθούν να τρέχουν. Οι απώλειες για τις επιχειρήσεις εστίασης το 2020 θα ξεπεράσουν τα 2 δις. ευρώ» εκτίμησε ο κ. Καββαθάς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, «αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η εστίαση είναι ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων της μορφής επιδότησης του 30% επί του αντίστοιχου τζίρου του Δεκεμβρίου του 2019. Όμως όλα τα αιτήματά μας σκοντάφτουν στα δημοσιονομικά της χώρας εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα κι αυτό ξεπερνιέται μόνο αν υπάρχει πολιτική βούληση. Στην εστίαση απασχολούνται πάνω από 330.000 εργαζόμενοι, αλλά αν συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι στους εμπλεκόμενους με αυτήν κλάδους οι εργαζόμενοι ξεπερνάνε το ένα εκατομμύριο», σημειώνει ο κ. Καββαθάς.




A+
A-







ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ