Skip to main content

Πρόεδρος Κροατίας: Δεν είπα ότι η Βοσνία ελέγχεται από το Ισλάμ

Απορρίπτω τους ισχυρισμούς που συγκρίνουν την Κροατία με τον φασισμό ή ένα φασιστικό κράτος, υπογράμμισε η Κολίντα Γκράμπαρ.

Διέψευσε η πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, το δημοσίευμα ισραηλινής εφημερίδας, βάσει του οποίου φέρεται να δήλωσε, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Ισραήλ με τον πρόεδρο της χώρας, Ρεουβέν Ριβλίν, ότι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη «ελέγχεται από το στρατιωτικό Ισλάμ» και «από ορισμένες απόψεις έχει καταληφθεί από ανθρώπους που έχουν δεσμούς με το Ιράν και τρομοκρατικές οργανώσεις».

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Κροατίας διέψευσε κατηγορηματικά το σχετικό δημοσίευμα της «Jerusalem Post», λέγοντας τα εξής: «Απολύτως, όχι. Επαναλαμβάνω πως δεν είπα κάτι τέτοιο. Με τον πρόεδρο Ρούβεν Ρίβλιν συζητήσαμε στο πλαίσιο αυτού που πάντα λέω για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και τους γείτονές μας [...] το οποίο είναι πως επιθυμώ να δω όλους τους γείτονές μας μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το συντομότερο δυνατό».

Το δημοσίευμα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις κατά της κ. Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς από την πλευρά του Σαράγεβο, με τους εκπροσώπους Κροατών και Μουσουλμάνων στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Ζέλικο Κόμσιτς και Σεφίκ Τζαφέροβιτς αντίστοιχα, να λένε χαρακτηριστικά πως ασταθής δεν είναι η Βοσνία αλλά η ίδια η πρόεδρος της Κροατίας. Μάλιστα, ο κ. Τζαφέροβιτς την κατηγόρησε ότι «επαναλαμβάνει ψέματα που διαδίδουν την ξενοφοβία» και πως η Κροατία ακολουθεί μια «φασιστική πολιτική» απέναντι στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

«Επαναλαμβάνω, δεν είπα κάτι τέτοιο. Και απορρίπτω αυτούς τους ισχυρισμούς που συγκρίνουν την Κροατία με τον φασισμό ή ένα φασιστικό κράτος», απάντησε η κ. Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς, λέγοντας πως πρόκειται για ανοησίες.