Skip to main content

Μητσοτάκης για επένδυση Microsoft: Τεχνολογικό άλμα και βήμα εκδημοκρατισμού

Ο πρόεδρος της Microsoft τόνισε πως «είναι μια σημαντική ημέρα για την Ελλάδα» και πως το κέντρο θα είναι ένα από τα πρώτα στην Ευρώπη.

Μια μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Microsoft. Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ.

Η εταιρεία πρόκειται να δημιουργήσει ένα μεγάλο Κέντρο Δεδομένων (Data Center), που θα αποθηκεύει και διαχειρίζεται τα δεδομένα στο υπολογιστικό «νέφος» (cloud computing). Θα είναι ένα από τα πρώτα κέντρα δεδομένων της εταιρείας στην Ευρώπη για την υποστήριξη υπηρεσιών cloud που απευθύνονται στους πελάτες της πλατφόρμας Microsoft Azure.

Όπως είπε ο κ.Σμιθ, «είναι μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα», τονίζοντας ότι πρόκειται για «τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα κατά τα 28 χρόνια της παρουσίας της στη χώρα».

Υπογράμμισε ότι η επένδυση δείχνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία, για να επισημάνει: «Δεν το κάνουμε σε πολλές χώρες, μάλιστα το κάνουμε το 2020, μια χρονιά με προκλήσεις».

Το κέντρο δεδομένων θα λειτουργήσει ως περιφερειακό κέντρο και για τις γειτονικές χώρες.

Το συγκεκριμένο data center που θα δημιουργηθεί στην Αττική αναμένεται να έχει κάλυψη στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Η επένδυση υπολογίζεται ότι θα είναι 400 εκατ. ευρώ αν και η προστιθέμενη αξία της υπολογίζεται ότι θα φθάσει το 1 δισ ευρώ.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος του cloud

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδ καθίσταται παγκόσμιος κόμβος cloud και τα ελληνικά δεδομένα από την ευρύτερη περιοχή θα αποθηκεύονται εδώ στην Ελλάδα με ασφάλεια και με χαμηλότερο κόστος.

«Από το 2021 ο επισκέπτης της Αρχαίας Ολυμπίας θα την βλέπει τρισδιάστατη μέσα από μια εφαρμογή, θα αλλάξει τελείως ο τρόπος που βλέπουμε τον αρχαίο πολιτισμό και τα μνημεία μας. Τα οφέλη θα είναι μεγαλύτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περιμένω να βοηθηθούν και οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Δεν αποδέχομαι αυτή την επένδυση μόνο ως ένα τεχνολογικό και οικονομικό άλμα. Είναι και ένα βήμα εκδημοκρατισμού», είπε ο πρωθυπουργός