Skip to main content

Πρόεδρος Παρευξείνιας για κορωνοϊό: Καλή πιθανότητα απότομης ανάκαμψης

Εάν η πανδημία του κορωνοϊού τελειώσει γρήγορα, το θετικό αποτέλεσμα θα είναι ότι όλες οι φούσκες θα σκάσουν, τονίζει ο πρόεδρος της Παρευξείνιας.

Την εκτίμηση ότι εάν η πανδημία του κορωνοϊού υποχωρήσει μέχρι τέλος Ιουνίου, υπάρχει καλή πιθανότητα ταχείας και απότομης ανάκαμψης και η οικονομική και χρηματοπιστωτική δραστηριότητα παγκοσμίως θα επανέλθει στο φυσιολογικό εντός των επόμενων 12 μηνών εκφράζει ο πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας, Ντμίτρι Πάνκιν. Ο κ.Πάνκιν τονίζει ότι η κρίση του κορωνοϊού φαίνεται να είναι η σοβαρότερη οικονομική συρρίκνωση στην ιστορία από τη Μεγάλη Ύφεση. Στις ΗΠΑ, η Deutsche Bank αναμένει στο δεύτερο τρίμηνο μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 13% και ο υπουργός Οικονομικών Mnuchin, εξετάζει πιθανό άλμα της ανεργίας στο 20%. Στην ΕΕ, η συρρίκνωση θα είναι ακόμη πιο απότομη, αφού Fiat και Volkswagen έχουν ήδη ανακοινώσει το κλείσιμο εργοστασίων, επηρεάζοντας χιλιάδες προμηθευτές. Αυτό το κλείσιμο προστίθεται στην ήδη κλειστή οικονομία του τομέα υπηρεσιών.

«Βρισκόμαστε στην αρχή μιας παγκόσμιας ύφεσης. Είναι σαφές ότι η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, το κλείσιμο των καταστημάτων και των εργοστασίων, η σχεδόν πλήρης παύση του τουριστικού κλάδου και των υπηρεσιών φιλοξενίας καθώς και των υπηρεσιών μεταφορών θα έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και θα επιδεινώσουν τόσο τα δημόσια οικονομικά όσο και την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων. Εν πάσει περιπτώσει, ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και στο επόμενο έτος. Είναι πιο εύκολο να σταματήσεις την οικονομική δραστηριότητα παρά να την επανεκκινήσεις. Η επανεκκίνηση θα πάρει χρόνο», υπογραμμίζει.

Κατά τον ίδιο, η ανάκαμψη εξαρτάται από το πόσο χρόνο θα διαρκέσει ο αποκλεισμός και από τις ζημίες που θα προκύψουν στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα δημόσια οικονομικά και εάν θα έχει βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη επίδραση στη ζήτηση των καταναλωτών.

Απαντώντας στον προβληματισμό για τα χαμηλά επιτόκια παγκοσμίως, ο κ.Πάνκιν υπογραμμίζει ότι εάν η πανδημία του κορωνοϊού τελειώσει γρήγορα με ελάχιστο ανθρώπινο πόνο, το θετικό αποτέλεσμα θα είναι ότι όλη η πλεονάζουσα ρευστότητα θα καταστραφεί και όλες οι φούσκες θα σκάσουν. «Έτσι μπορούμε να μιλήσουμε για ένα νέο ξεκίνημα χωρίς το βάρος των ανισορροπιών που απειλούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός νέου κύκλου ανασυγκρότησης, ανάκαμψης και ανάπτυξης», εξηγεί.

Ο κ.Πάνκιν αναφέρεται και στους φόβους για αύξηση του προστατευτισμού και απομάκρυνσης από την παγκοσμιοποίηση λόγω την μέτρων που λαμβάνονται από τις χώρες. «Η απάντηση στην πανδημική κρίση και μάλιστα μια τόσο σοβαρή κρίση όπως του νέου κορωνοϊού, με τον πολύ υψηλό ρυθμό μετάδοσης και τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, δεν πρέπει να θεωρηθεί ως δημόσια συζήτηση για τον προστατευτισμό εναντίον της παγκοσμιοποίησης. Όλες οι χώρες λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να προστατεύσουν πρώτα την υγεία και τελικά τη ζωή των πολιτών τους. Σε μια τέτοια κατάσταση οι οικονομικοί προβληματισμοί παραμένουν στο παρασκήνιο. Η πανδημία από μόνη της δεν αλλάζει τη φύση ή τον σκοπό της διεθνούς συνεργασίας. Επηρεάζει προσωρινά και αρνητικά τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και τις εμπορικές και επενδυτικές ροές, αλλά ενισχύει τη συνεργασία και τον συντονισμό σε θέματα υγείας και ασφάλειας. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί συντονισμένο συνδυασμό μέτρων σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Με κάποιο τρόπο μια πανδημική κρίση μας απομονώνει και με διαφορετικό τρόπο μας φέρνει όλους πιο κοντά. Ο προστατευτισμός, για τον οποίο υπάρχουν πολλά επιχειρήματα-υπέρ και κατά, είναι χαρακτηριστικό των τελευταίων ετών και μπορεί να υπάρξει μια άλλη συζήτηση σχετικά με το πώς μπορεί να προχωρήσει η κατάσταση από εδώ και στο εξής, αλλά πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ μέτρων πολιτικού χαρακτήρα και μέτρα υγειονομικού ή ιατρικού χαρακτήρα».

Σύμφωνα με τον κ.Πάνκιν, οι Διεθνείς Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί (ΔΧΟ), εάν η εντολή τους το επιτρέπει και στο δικό τους βαθμό ο καθένας, επιδιώκουν κατ’ αρχήν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους και, δεύτερον, να υιοθετήσουν κατ 'εξαίρεση μέτρα για να υποστηρίξουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υγειονομικές αρχές, φαρμακοβιομηχανίες και βιομηχανίες ιατρικού εξοπλισμού, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας κ.α., με απώτερο στόχο την υποστήριξη των προσπαθειών που κάνουν κυβερνήσεις για την προστασία των πλέον ευάλωτων πολιτών.«Πρέπει, όμως, να αναγνωρίσουμε ότι ένα τέτοιο ξαφνικό και έντονο σοκ επηρεάζει όλους, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, οι οποίοι πρέπει επίσης να θέσουν πρώτα την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού τους, να προστατεύσουν τα συμφέροντα των μετόχων και να διασφαλίζουν επιχειρησιακή συνέχεια σε συνθήκες παγκόσμιου οικονομικού στρες. Δεν είμαστε από άλλο πλανήτη, δεν έχουμε ανοσία ούτε είμαστε γεμάτοι από πόρους που μπορούν εύκολα να σώσουν τον κόσμο. Αυτή είναι μια κρίση που μας πλήττει όλους», υπογραμμίζει.

Ο ίδιος βλέπει τους εξής κύριους κινδύνους:

-τα σημερινά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικά στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου,
-ο ιός διατηρεί τη μολυσματικότητα του κατά τη διάρκεια της θερμότερης περιόδου,
-οι ιατρικές αρχές θα υπερσυμφορηθούν και η δυναμικότητά τους θα φτάσει σε οριακό σημείο,
-ένα νέο αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να μην ανακαλυφθεί, δοκιμαστεί και διατεθεί σε όλο τον κόσμο μέσα στους επόμενους 6 έως 9 μήνες,
-οι κυβερνήσεις εξαντλούν τα χρήματά τους για τη στήριξη της δημοσιονομικής επέκτασης, η οποία υποστηρίζει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιδοτεί τις περισσότερο πληγείσες βιομηχανίες και παρέχει ζωτική υποστήριξη στα νοικοκυριά,
-ο χρηματοπιστωτικός τομέας καταρρέει υπό το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την έλλειψη ρευστότητας.

«Αλλά ας μην σκεφτόμαστε τα χειρότερα και ας ελπίσουμε ότι:
- τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο είναι αποτελεσματικά,
- η ιατρική κοινότητα και οι κρατικοί μηχανισμοί λειτουργούν με καλά αποτελέσματα, και
- το εμβόλιο θα δημιουργηθεί και θα βρεθεί πριν συμβεί το χειρότερο.
Ας ελπίσουμε ότι πριν η ύφεση μετατραπεί σε οικονομική δυσπραγία , όπως ήδη ανέφερα, κάθε χώρα και η παγκόσμια οικονομία θα επανέλθουν στην ομαλότητα, συμμετέχοντας σε αυτόν τον νέο κύκλο ανασυγκρότησης, ανάκαμψης και ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω τις ζημιές που προκλήθηκαν από την πανδημία», καταλήγει ο πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας.