Skip to main content

ΠΟΕΔΗΝ: Τα 2/3 των διασωληνωμένων που πέθαναν στο Παπανικολάου νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε σήμερα έξω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης - Τα προβλήματα.

Εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας πέθαναν οι 1.000 από τους συνολικά 1.500 διασωληνωμένους που έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία δύο χρόνια στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.

Αυτό κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Όπως είπε, οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες για επιλογή των ασθενών που θα εισαχθούν στις ΜΕΘ, για τις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα στη Θεσσαλονίκη, ενώ διερευνώνται και σε άλλες περιφέρειες της χώρας. «Έχουμε έγγραφα από όλα τα σωματεία, καθώς και από το Ιπποκράτειο, ότι αρκετοί διασωληνωμένοι ασθενείς βρέθηκαν επί ημέρες εκτός ΜΕΘ. Μάλιστα, εδώ ήταν και πάνω σε φορεία και μετά πήγαν σε χειρουργικά κρεβάτια και μετά τις καταγγελίες μας έγινε μία μονάδα αυξημένης φροντίδας, όπου μπήκαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς και νοσηλεύονται με καλύτερους όρους». Ο κ. Γιαννάκος ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τον ιδιωτικό τομέα σε βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας, επισημαίνοντας ότι στη Θεσσαλονίκη συνολικά 20.000 χειρουργικές επεμβάσεις οδηγήθηκαν σε ιδιωτικές κλινικές.



Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ιπποκράτειο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Χρήστος Τζελέπης. «Αυτήν τη περίοδο με την Όμικρον έχουμε υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων και η ένταση που υπάρχει στα νοσοκομεία είναι τεράστια. Αυτό που βλέπουμε είναι το νοσοκομείο μας, το Ιπποκράτειο, να έχει γίνει νοσοκομείο μίας νόσου. Δεν γίνονται χειρουργεία στο νοσοκομείο. Γίνονται μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Έχουν αποχωρήσει πάνω από 90 συνάδελφοι άρα έχουμε πάρα πολύ μεγάλη μείωση του προσωπικού. Και μαζί με αυτούς υπολογίστε ότι 31/3 λήγουν όλες οι συμβάσεις των επικουρικών, οι οποίοι είναι πάνω από 30% με 35% στο νοσοκομείο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι αίτημα των υγειονομικών είναι να μπουν οι ιδιωτικές κλινικές στην εφημερία και να νοσηλεύουν περιστατικά κορωνοϊού.



Από την πλευρά του ο Γιάννης Κούτρας, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ και του σωματείου εργαζομένων του Ιπποκρατείου, είπε ότι πλέον το νοσοκομείο αδυνατεί να εξυπηρετήσει πολλά περιστατικά. «Δύο χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη της πανδημίας και αυτό που βιώνουμε είναι τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία του κοινωνικού συνόλου. Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να κάνει εξοπλιστικά προγράμματα που κοστίζουν δισεκατομμύρια ευρώ, να αγοράζει Ραφάλ, την ώρα που κλείνει το Παίδων Πεντέλης, την ώρα που στο Ιπποκράτειο δεν μπορούμε να χειρουργήσουμε ούτε τα επείγοντα παιδοχειρουργικά περιστατικά», είπε χαρακτηριστικά.



Στην συγκέντρωση έδωσε το «παρών» ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος, ο οποίος τόνισε ότι τα νοσοκομεία συνεχίζουν να βρίσκονται στο κόκκινο, την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει τη λογική ότι τελειώνει η πανδημία. «Οι εισαγωγές κυμαίνονται μεταξύ 40 και 50. Μετά το τέλος της εφημερίας το κάθε νοσοκομείο είναι γεμάτο από ασθενείς με κορωνοϊό και με άλλες παθήσεις, το προσωπικό είναι εξαντλημένο, συνεχίζουν οι συνάδελφοι να μένουν σε αναστολή εργασίας και ζούμε το παράλογο θετικοί συνάδελφοι με πέντε μέρες καραντίνα, που είναι πιθανό να μεταδίδουν τον ιό, να δουλεύουν, ενώ συνάδελφοί μας βρίσκονται σε αναστολή. Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει κανένα απολύτως μέτρο από αυτά που ζητούν οι υγειονομικοί», ανέφερε. Ο κ. Καραχρήστος δήλωσε ότι οι υγειονομικοί ζητούν μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και περιορισμού της διασποράς, ενώ τόνισε πως ο αγώνας θα συνεχιστεί με επόμενη κινητοποίηση την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της πανελλαδικής ημέρας δράσης που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και μέλη της πανελλήνιας ομάδας υγειονομικών, οι οποίοι βγήκαν για λίγο με πανό στην οδό Κ. Καραμανλή, διαμαρτυρόμενοι για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.