Skip to main content

Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία η Σακελλαροπούλου

Όπως όλα δείχνουν η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξασφαλίζει το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία φαίνεται πως εκλέγεται η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μετά και τις επίσημες ανακοινώσεις κομμάτων σχετικά με το αν θα υπερψηφίσουν ή όχι την πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπέρ της Σακελλαροπούλου τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, να χαρακτηρίζει την απόφαση του κόμματός του «πράξη ευθύνης» (δείτε εδώ). Έτσι, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνουν συνολικά 244 «ναι», όσοι και οι βουλευτές των δύο κομμάτων, εάν βέβαια όλοι ακολουθήσουν την κομματική γραμμή, ενώ σε αυτούς προστίθενται και οι 22 βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο αποφάσισε να υπερψηφίσει την πρόεδρο του ΣτΕ. Επομένως, η κ. Σακελλαροπούλου εκτιμάται πως συγκεντρώνει μέχρι στιγμής 266 ψήφους.

Σημειώνεται πως βάσει του άρθρου 32 του Συντάγματος στην πρώτη ψηφοφορία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020 στις 10:30 το πρωί, απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών. Έτσι, όπως όλα δείχνουν, την ίδια ημέρα η κ. Σακελλαροπούλου θα γίνει η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Η Ελληνική Λύση πρόκειται να ψηφίσει «παρών», χαρακτηρίζοντας την πρόταση της κ. Σακελλαροπούλου ως «αριστεροφοβική λύση» (δείτε εδώ), ενώ το ΜέΡΑ25 πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Μάγδα Φύσσα, πρόσωπο που όπως ανέφερε «συμβολίζει την ενότητά μας εναντίον κάθε μορφής βίας και εκμετάλλευσης» (διαβάστε περισσότερα εδώ). Αξίζει να σημειωθεί πως η κ. Φύσσα απέρριψε την πρόταση (δείτε εδώ). Απομένει η τοποθέτηση της ΚΟ του ΚΚΕ.

Σε περίπτωση που η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου δεν συγκεντρώσει κατά την πρώτη ψηφοφορία 200 ψήφους, η διαδικασία θα επαναληφθεί μετά από πέντε ημέρες με το ίδιο όριο απαιτούμενης πλειοψηφίας. Εάν και στη δεύτερη περίπτωση δεν συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι, κατά την τρίτη ψηφοφορία το όριο της πλειοψηφίας είναι 151 ψήφοι, αριθμός ωστόσο που συγκεντρώνει η κυβερνητική δύναμη. Αν και αυτή αποβεί άκαρπη το όριο πέφτει στη σχετική πλειοψηφία κατά την τελευταία διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση και μετά την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση δεν προβλέπεται πρόωρη διάλυση της Βουλής λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.