Skip to main content

Προειδοποίηση για άλλες τρεις ασφαλιστικές

Εντοπίστηκαν μεγάλα ανοίγματα και πλασματική λογιστική εικόνα
Τρεις ακόμα  ασφαλιστικές εταιρείες θα βρεθούν στο στόχαστρο της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο έχουν ακάλυπτα μέχρι στιγμής ανοίγματα που υπερβαίνουν τα 120 εκατομμύρια ευρώ, η δε τρίτη έχει καταθέσει πλασματική λογιστική εικόνα, μεταφέροντας ελλείμματα ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ σε απαιτήσεις επανεισπράξεων. Δηλαδή από απαιτήσεις συμβολαίων που πρέπει να εισπραχθούν από άλλες ασφαλιστικές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για το συγκεκριμένο «ισολογιστικό κόλπο» ελέγχονται συνολικά εφτά ακόμα ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ άλλες τρεις έσπευσαν να καταθέσουν στην ΕΠΕΙΑ πλάνο οικονομικής ανάκαμψης και βιωσιμότητας.
Το επόμενο ραντεβού των ασφαλιστικών εταιρειών με την Επιτροπή Εποπτείας έχει καθοριστεί για τον Νοέμβριο του 2009, όταν θα ελεγχθούν με βάση τις λογιστικές καταστάσεις της 30 Ιουνίου 2009.

Πάντως και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι εκλογές και το αποτέλεσμά τους, δεν φαίνεται να επηρεάζουν τον επόπτη κ. Γ. Πέτσα, ο οποίος δηλώνει ότι «ως ανεξάρτητη αρχή ή θητεία του υπάρχοντος συμβουλίου έχει ακόμη δύο χρόνια μπροστά της» και εξ αυτού του λόγου «θα εφαρμόσει το νόμο». Η επιτροπή θεωρεί ότι με τις αποφάσεις που έλαβε κατένειμε μέσα σε μια τριετία τη δυνατότητα τακτοποίησης των ελλειμμάτων, λαμβανομένου υπόψη ότι το solvency II έχει το 2011 ως έτος προσαρμογής και το 2012 ως έτος εφαρμογής.