Skip to main content

«Προεκλογικές μεθοδεύσεις» για Κορώνεια καταγγέλλει ο Ψωμιάδης

Τι απαντά ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης για το πόρισμα-κόλαφο των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που καταλογίζει ευθύνες στη νομαρχία για τη ρύπανση της λίμνης Κορώνειας.
Για «προεκλογικές μεθοδεύσεις» έκανε λόγο ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που καταλογίζει ευθύνες στη νομαρχία για τη ρύπανση της λίμνης Κορώνειας.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα, όλα έγιναν νόμιμα. Αλλά για οτιδήποτε προκύπτει, προτιμώ εγώ να καθίσω στο σκαμνί. Αυτά γίνονται εξαιτίας κάποιων καρεκλοκένταυρων στην Αθήνα που δεν γνωρίζουν από κοντά τι γίνεται στην Κορώνεια. Δεν λέει κανείς ότι με κάποια έργα που κάναμε σώσαμε την λίμνη και από τις 17-18 επιχειρήσεις στην περιοχή, κλείσαμε τις 12-13, όλα τα άλλα είναι προεκλογικές μεθοδεύσεις. Τα ίδια έλεγαν για μας και το 2002 και το 2006, αδάπανη είναι η λασπολογία, δεν κοστίζει τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ψωμιάδης.

Σημειώνεται ότι στο πόρισμα καταλογίζεται στη διοίκηση της νομαρχίας Θεσσαλονίκης μείωση έως και 30% των επιβληθέντων προστίμων και αναίτια καθυστέρηση στην επιβολή τους.

Όπως προέκυψε, η νομαρχία καθυστερούσε τον καταλογισμό προστίμων που είχαν επιβάλει οι ελεγκτές σε 17 βιομηχανίες, βιοτεχνίες και κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή της Κορώνειας, μείωνε τα επιβληθέντα πρόστιμα κατά 30% και από το 2004 έως το 2008 δεν επέβαλε κανένα πρόστιμο για περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Ειδικότερα, στα συμπεράσματά τους οι ελεγκτές αναφέρουν για τις κτηνοτροφικές μονάδες ότι υπήρξαν συνεχείς, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από τη νομαρχία στη μη επιβολή προβλεπόμενων κυρώσεων, ενώ στις βιομηχανίες και βιοτεχνίες δεν υπήρξε συστηματικός έλεγχος, με αποτέλεσμα πολλές να λειτουργούν χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε σημαντική καθυστέρηση (14 - 16 μήνες) στην επιβολή των προστίμων, τα οποία εισηγήθηκαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος ενώ όπως διαπιστώθηκε, «ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης προέβη αυθαιρέτως, χωρίς καμιά ειδική αιτιολόγηση και παρά την ύπαρξη διαφορετικής άποψης των εισηγούμενων οργάνων, σε μείωση του προστίμου σε δέκα από τις 17 επιχειρήσεις (τέσσερις κτηνοτροφικές και έξι βιομηχανικές) κατά 24.660 ευρώ».

Η έκθεση μάλιστα των ελεγκτών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «εάν επιδεικνυόταν η αντίστοιχη, της απαιτούμενης προστασίας της περιοχής, επιμέλεια από τους αρμόδιους φορείς, οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις της λίμνης δε θα ήταν στα σημερινά επίπεδα».

Στο νομαρχιακό συμβούλιο το θέμα της Κορώνειας

Συζήτηση για τη λίμνη Κορώνεια πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, μετά την έκθεση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, που αποδίδει ευθύνες στη νομαρχία για καθυστερήσεις στον καταλογισμό προστίμων και μείωση των επιβληθέντων προστίμων.

Οι εκπρόσωποι παρατάξεων της αντιπολίτευσης, Νίκος Γιαννόπουλος και Δήμητρα Γωγάκου, επεσήμαναν ότι η έκθεση των επιθεωρητών δικαιώνει τις παρεμβάσεις τους στο νομαρχιακό συμβούλιο για την Κορώνεια. Παράλληλα, έκαναν λόγο για πλημμελείς ελέγχους των επιχειρήσεων στην περιοχή και μη εκπλήρωση της μείωσης της ρύπανσης και της εφαρμογής αγροπεριβαλλοντικών μέτρων.

«Η νομαρχία κάνει ένα σπουδαίο έργο στην Κορώνεια. Ενώ εκκρεμούσαν πρόστιμα 100.000 ευρώ τη μέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την αναθεώρηση του master plan η διαδικασία των προστίμων σταμάτησε», απάντησε ο εντεταλμένος σύμβουλος της νομαρχίας Γιώργος Τσαμασλής. Τόνισε, επίσης, ότι οι καθυστερήσεις στην επιβολή των προστίμων οφείλονται στη διαδικασία υποβολής ενστάσεων και στη λήψη εκσυγχρονιστικών μέτρων εκ μέρους των βιομηχανιών.

Από την πλευρά του ο νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι οι έλεγχοι της νομαρχίας ήταν συστηματικοί, ενώ επιβλήθηκαν διάφορες διοικητικές κυρώσεις, όπως πρόστιμα και παύση λειτουργίας σε βιομηχανίες.

Σε ό,τι αφορά στις μειώσεις των προστίμων, τονίζει ότι είναι αδιανόητο για τη Νομαρχία να επιβάλει τεράστια και εξοντωτικά πρόστιμα σε κτηνοτρόφους και μικρούς επιχειρηματίες της περιοχής. Για το λόγο αυτό εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο επιείκειας.

«Αξιοποιούμε τη συνεργασία μας με τους επιθεωρητές περιβάλλοντος για καλύτερα αποτελέσματα. Τολμούμε μέχρι και το κλείσιμο επιχειρήσεων, που δεν συμμορφώνονται με τον νόμο. Στηρίζουμε τους κτηνοτρόφους της περιοχής έμπρακτα. Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού έργου της αποκατάστασης της Λίμνης Κορώνειας. Πετύχαμε να γεμίσουμε ξανά τη λίμνη με νερό», προσθέτει στη γραπτή του δήλωση ο νομάρχης.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο ΝΣ, Νίκος Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε στη χθεσινή συνέντευξη του νομάρχη κατά την οποία ο τελευταίος μίλησε για επιθέσεις εναντίον του, με αφορμή τα έργα προϋπολογισμού κάτω των 45.000 ευρώ (γνωστά ως «σαρανταπεντάρια»).

«Ας σταματήσει ο κ. Ψωμιάδης το καλαμπούρι «με κυνηγάνε». Να ζητήσει συγνώμη από τον λαό της Θεσσαλονίκης και να μην θέσει υποψηφιότητα για την Περιφέρεια, ώστε να διευκολύνει όσους θέλουν να προσφέρουν στην περιοχή», σημείωσε.