Skip to main content

Προεκλογικός Γιάννης Βαρουφάκης στη Φρανκφούρτη

Ο Γιάννης Βαρουφάκης συνεχίζει τις προεκλογικές του εμφανίσεις ενόψει Ευρωεκλογών.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης έχει επιστρέψει εδώ και κάμποσο καιρό στην πολιτική σκηνή συνεχίζοντας την προεκλογική του εκστρατεία με το DiEM25. Πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στη Φρανκφούρτη προερχόμενος από το Φράιμπουργκ ενώ στη συνέχεια θα επισκεπτόταν το Αμβούργο. Χαλαρός με το γνωστό απλό στιλ του και ντυμένος με ένα t-shirt και τζιν αλλάζει ύφος και γίνεται εξαιρετικά σοβαρός όταν μιλάει για την άνοδο του εθνικισμού και της ακροδεξιάς. Εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για το μέλλον της Ευρώπης:

«Ως πεπεισμένος Ευρωπαίος διαμαρτύρομαι ενάντια σε αυτά που κάνουν οι θεσμοί. Προκαλούν δυσφορία η οποία οδηγεί σε πολιτικά τέρατα όπως τον Ματέο Σαλβίνι και την Λέγκα στην Ιταλία, την Εναλλακτική για τη Γερμανία ή τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα».

Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ο Γιάννης Βαρουφάκης φοβάται πως θα δημιουργηθούν συνθήκες στη Ευρώπη παρόμοιες με αυτές την δεκαετία του 1930. Το DiEM25 ζητά ριζικές αλλαγές, ανάμεσα σε άλλα, τον τερματισμό της πολιτικής λιτότητα, μια πιο ενεργή πολιτική σε θέματα περιβάλλοντος και μεγαλύτερη διαφάνεια μέσα στην ΕΕ.

Το DiEM25 είναι ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο κινημάτων με την επωνυμία στα αγγλικά Democracy in Europe Movement 2015 και στα ελληνικά MέΡΑ25. Ο Γιάννης Βαρουφάκης έγινε γνωστός και στη Γερμανία ιδιαίτερα μέσα από την αντιπαράθεσή του με τον τότε υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Γιατί υποψηφιότητα στη Γερμανία;

Και είναι τώρα από τη Γερμανία που ξεκινάει την προεκλογική του καμπάνια υποστηρίζοντας πως η χώρα θα πρέπει να γίνει πιο δημοκρατική. Γιατί όμως η νέα του πολιτική αρχή να γίνει από τη Γερμανία; Ο ίδιος απαντά στον Μαξ Τσάντερ, δημοσιογράφο της  Deutsche Welle στις Βρυξέλλες:

«Για τον απλούστατο λόγο ότι είναι αποφασιστικής σημασίας οι προοδευτικές δυνάμεις να στείλουν το μήνυμα στους πολίτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Λετονίας, της Ελλάδας ότι δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ Βορρά και Νότου, ότι δεν υπήρξε σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών και Γερμανών και Ελλήνων. Υπάρχει καλύτερος συμβολισμός από την υποψηφιότητα ενός Έλληνα στη Γερμανία και ενός Γερμανού, του συναδέλφου μου Γιόχεν Σουλτς, στην Ελλάδα;».

Πέρα όμως από τον συμβολισμό υπάρχει και ένα σημαντικό πρακτικό ζήτημα. Ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν είναι πλέον δημοφιλής στην Ελλάδα και δεν θα κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο όριο του 3% για να μπει στην Ευρωβουλή. Στη Γερμανία αντίθετα δεν υπάρχει όριο. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο 58χρονος οικονομολόγος χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως μέσα στο DiEM25 και οι συνάδελφοι του έχουν εναποθέσει πολλές ελπίδες επάνω του.

Την ημέρα που βρέθηκε στη Φρανκφούρτη παρουσίασε στο κοινό το νέο πρόγραμμα για το περιβάλλον σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να δαπανώνται κάθε χρόνο 500 δισεκατομμύρια ευρώ για την παραγωγή ρεύματος από εναλλακτικές πηγές ενέργειας, υποδομές και καινοτομία με στόχο τη μετάβαση σε μια «πράσινη» οικονομία.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης καταχειροκροτήθηκε από τους 200 περίπου παραβρισκόμενους. Αν και κουρασμένος όπως δηλώνει θα συνεχίσει τον αγώνα του για μια καλύτερη Ευρώπη. Όχι για χρήματα ή οφίκια αλλά γιατί «η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού» όπως επισημαίνει.

Μαξ Τσάντερ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle