Skip to main content

Ταμείο Ανάκαμψης: Προετοιμασία για τις υποδομές που θα χρηματοδοτηθούν

Από τον Απρίλιο αναμένεται να είναι διαθέσιμα τα πρώτα κονδύλια. Λίστα έργων ετοιμάζουν υπουργείο Υποδομών και Περιφέρειες.

Προετοιμασία για την κατάθεση συγκεκριμένων έργων υποδομής προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης πραγματοποιούν οι Περιφέρειες με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των 13 περιφερειαρχών με τον υπουργό, Κώστα Καραμανλή και τους Γιάννη Κεφαλογιάννη, Γιώργο Καραγιάννη και Δημήτρη Σκάλκο, όπου μπήκαν οι βάσεις για να καταρτίσει κάθε Περιφέρεια ένα κατάλογο έργων προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε μετά την τελική αξιολόγηση από το υπουργείο να κατατεθεί το τελικό σχέδιο προς έγκριση από την κυβέρνηση.

Όπως έγραψε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε ανάρτησή του η τηλεδιάσκεψη αφορούσε στην «αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Κυβέρνηση και Περιφέρειες σχεδιάζουμε από κοινού σημαντικά έργα και υποδομές για όλη την Ελλάδα».

Πέρα από τα οργανωτικά, ώστε μέχρι τις 14 Οκτωβρίου να είναι όλα έτοιμα, συζητήθηκαν και μια σειρά από διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα, ενώ ήδη μια πρώτη λίστα έργων έχει στα χέρια του το υπουργείο.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι το 70% των έργων θα πρέπει να είναι σε θέση να συμβασιοποιηθούν μέχρι το 2022 και το υπόλοιπο το αργότερο μέχρι το 2023. Από την 1η Ιανουαρίου που θα ληφθούν και σε επίπεδο ΕΕ οι τελικές αποφάσεις συνολικά για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα πρώτα χρήματα θα είναι διαθέσιμα τον Απρίλιο του 2021.

Όπως τόνισε σε δική του ανάρτηση ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, «σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν να παρουσιαστούν από τον υπουργό οι βασικές παράμετροι για τη χρηματοδότησή μας από το Ταμείο Ανάκαμψης και να προετοιμαστεί η συνολική πρόταση των έργων υποδομών. Σε κλίμα πολύ καλής συνεργασίας, υπήρξε ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων με κοινή κατεύθυνση την προσπάθεια όλων να δοθεί η δέουσα έμφαση στις υποδομές και να μπει η χώρα σε τροχιά ανάκαμψης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, θέσαμε τους άξονες  χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και  ανταλλάξαμε απόψεις  επί της ουσίας των θεμάτων, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στις παρεμβάσεις που χρειάζονται και στην προετοιμασία της συνολικής πρότασης των έργων υποδομών προς το Ταμείο Ανάκαμψης».