Skip to main content

ProgHRC: Το λογισμικό από τη Θεσσαλονίκη που εκπαιδεύει ρομπότ χωρίς ούτε ένα κλικ (vid)

Ομάδα ερευνητών του Εργαστηρίου Αυτοματοποίησης και Ρομποτικής του ΑΠΘ μειώνει χρόνο και κόστος προγραμματισμού των ρομπότ με βοηθό τον άνθρωπο

Μια έξυπνη μέθοδο για τον προγραμματισμό των βιομηχανικών ρομπότ σε γραμμές παραγωγής χωρίς το πάτημα ούτε ενός πλήκτρου, αλλά μέσα από τη συνεργασία με τον άνθρωπο, έχει αναπτύξει μια ομάδα ερευνητών-επιστημόνων στο Εργαστήριο Αυτοματοποίησης και Ρομποτικής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ. Πρόκειται για ένα λογισμικό στο πλαίσιο του έργου ProgHRC (Σταδιακή αυτοματοποίηση εργασιών με συνεργασία ανθρώπου και ρομπότ), που θα μπορεί μέσω του υπολογιστή να συνδεθεί με οποιονδήποτε ρομποτικό βραχίονα και να προγραμματίζει ένα ρομπότ χωρίς να προϋποθέτει εξειδικευμένη γνώση. Σκοπός του δε είναι να μειώσει τον χρόνο του προγραμματισμού, άρα και το κόστος των δαπανών αυτοματοποίησης, όπως η εξειδίκευση των χειριστών, ιδίως σε γραμμές παραγωγής με συχνές εναλλαγές, δίνοντας έτσι την ευκαιρία και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα οφέλη των ρομποτικών συστημάτων.



Το απαγορευτικό κόστος και ο ρόλος του ProgHRC

Τα βιομηχανικά ρομπότ που βρίσκονται σε γραμμές παραγωγής εκτελούν κατά κύριο λόγο επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως η διαδικασία διαλογής και εναπόθεσης, όπου ένας βραχίονας μετακινεί συνεχώς αντικείμενα από ένα σημείο σε ένα άλλο. Ο χρόνος που απαιτείται για τον προγραμματισμό μιας τέτοιας απλής κίνησης με τις συμβατικές μεθόδους που εφαρμόζονται σήμερα στη βιομηχανία μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος από τη διάρκεια της κίνησης αυτής καθαυτής. Συγκεκριμένα, ο προγραμματισμός ενός ρομπότ για να εκτελεστεί μια κίνηση δευτερολέπτων μπορεί να χρειαστεί αρκετές ώρες. Αν δε σε αυτόν τον χρόνο προστεθούν τροχιές με πολύπλοκες γεωμετρίες και ο συγχρονισμός με λοιπά περιφερειακά συστήματα, ο προγραμματισμός μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ημέρες, κοστίζοντας όσο και το ίδιο το ρομπότ, κόστος που μπορεί να αποδειχθεί απαγορευτικό ακόμα και για μεγάλες βιομηχανίες πόσο μάλλον για μικρές επιχειρήσεις.



Στο πλαίσιο του έργου ProgHRC ο άνθρωπος δείχνει κιναισθητικά σύνθετες επαναλαμβανόμενες ή περιοδικές εργασίες στο ρομπότ και αυτό μαθαίνει να τις εκτελεί με σταδιακή αυτοματοποίηση. Συγκεκριμένα, ο εκπαιδευτής χειρίζεται τους ρομποτικούς βραχίονες καθοδηγώντας το ρομπότ και δείχνοντας του π.χ. πώς να πιάνει αντικείμενα και πού να τα αφήνει. Επαναλαμβάνοντας αυτή την κίνηση 2-3 φορές, το ρομπότ καταλαβαίνει μέσω του λογισμικού σταδιακά την εργασία του και μπορεί να την εκτελεί πλέον χωρίς τη βοήθεια του εκπαιδευτή του. Επίσης, χρησιμοποιούνται σύγχρονες μέθοδοι μηχανικής όρασης με κάμερες βάθους, οι οποίες προσφέρουν αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου στο ρομπότ σε συνδυασμό με τη δυνατότητα λαβής αντικειμένων. Έτσι, το ρομπότ βλέπει τον χώρο εργασίας του, τον αναγνωρίζει και προσαρμόζει ανάλογα τις κινήσεις του. Παράλληλα, έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει και τον άνθρωπο που κινείται στον χώρο, ώστε, όταν τον αντιλαμβάνεται δίπλα του, να μειώνει την ταχύτητά του ή όταν τον αισθάνεται πολύ κοντά του, να σταματά.



Έτοιμο το εργαστηριακό πρωτότυπο, έρχεται η spin off

Σε αυτή τη φάση η ομάδα του ProgHRC έχει φτιάξει το εργαστηριακό πρωτότυπο και την επόμενη χρονιά θα επισκεφθεί εργοστάσια σε Σίνδο και Κιλκίς που έχουν δείξει ενδιαφέρον για το λογισμικό, ώστε να διενεργήσει τις πρώτες πιλοτικές δοκιμές σε βιομηχανικό περιβάλλον. Σε διάστημα ενός έτους αναμένεται να δημιουργηθεί και η spin off, ώστε το προϊόν να βγει στην αγορά. Η ομάδα είναι σε επαφή αυτή την περίοδο τόσο με το ΑΠΘ όσο και με επενδυτές, ώστε να δώσει σάρκα και οστά στο έργο. Εταίρος στην προσπάθεια, πέραν του ΑΠΘ, είναι η εταιρεία SPECTRAtech, ενώ συντονίστρια του έργου είναι η καθηγήτρια του Εργαστηρίου Αυτοματοποίησης και Ρομποτικής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Ζωή Δουλγέρη.

«Στόχος μας με το λογισμικό που αναπτύσσουμε είναι να κάνουμε τα ρομπότ προσιτά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς ο προγραμματισμός τους θα γίνεται εύκολα, απλά και γρήγορα, χωρίς την ανάγκη εξειδικευμένου προσωπικού. Θα μπορούμε να προγραμματίζουμε ένα ρομπότ χωρίς να το… προγραμματίζουμε» λέει στη Voria ο ερευνητής και τεχνικός υπεύθυνος του έργου, Δρ, Φώτης Δημέας, εξηγώντας πως όταν μια επιχείρηση εντάσσει ρομποτικά συστήματα στην παραγωγή της αυξάνει την παραγωγικότητά της και μαζί και τις θέσεις εργασίας της. Το ProgHRC χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ-Β’ κύκλος».