Skip to main content

Πρόγραμμα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας 2007-2013

Μεταξύ των προγραμμάτων που θα αρχίσουν για τις επιχειρήσεις είναι: «Η τεχνολογική αναβάθμιση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ)», «Τεχνολογικός Εξοπλισμός σε μεγάλες επιχειρήσεις».
Δεκατρία προγράμματα στο πλαίσιο του Ε. Π. Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας 2007 – 2013 θα ανοίξει στις αρχές του 2010 στη Βουλγαρία. Αυτό προκύπτει από την παρουσίαση του Υπουργού Οικονομικών Υποθέσεων της γείτονας χώρας, με την ευκαιρία των 100 ημερών από τη νέα ομάδα διαχείρισης του υπουργείου. Μεταξύ των προγραμμάτων που θα αρχίσουν για τις επιχειρήσεις είναι: «Η τεχνολογική αναβάθμιση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ)», «Τεχνολογικός Εξοπλισμός σε μεγάλες επιχειρήσεις». Για πρώτη φορά θα λειτουργήσει η εισαγωγή συστημάτων των τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας και την εισαγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην οποία υπάρχει προκαταρκτικό ενδιαφέρον από ένα μεγάλο εύρος δικαιούχων.

Τα πρώτα προγράμματα που ενεργοποιούνται από τις αρχές του νέου έτους για τις Μικρές, Μικρομεσαίες και Μεγάλες επιχειρήσεις είναι:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Τεχνολογικός εκσυγχρονισμός σε μεγάλες εταιρίες
Ο κύριος στόχος της διαδικασίας είναι η στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων στη Βουλγαρία όσον αφορά την επίτευξη του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού με την ενθάρρυνση των επενδύσεων σε νέο εξοπλισμό και τεχνολογίες για να επεκτείνουν την δραστηριότητά τους και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Τεχνολογική αναβάθμιση σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
Ο κύριος στόχος της διαδικασίας είναι η στήριξη των μικρών και μεσαίων  επιχειρήσεων στη Βουλγαρία όσον αφορά την επίτευξη του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού με την ενθάρρυνση των επενδύσεων σε νέο εξοπλισμό και τεχνολογίες για να επεκτείνουν την δραστηριότητά τους και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Εισαγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις επιχειρήσεις
Δραστηριότητες που θα χρηματοδοτηθούν:
Η βοήθεια θα επικεντρωθεί σε σχέδια για την παραγωγή ενέργειας από αιολική, ηλιακή και συμπαραγωγή από βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Η παραγόμενη ενέργεια θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της επιχείρησης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Διεθνές αναγνωρισμένα πρότυπα
Ο κύριος στόχος της διαδικασίας είναι η προώθηση της εφαρμογής των συστημάτων διαχείρισης ποιότητας και τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα σε βουλγαρικές επιχειρήσεις ως βασικό ανταγωνιστικό παράγοντα για την ανάπτυξή τους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Προσόντα και κατάρτιση των εργαζομένων – Φάση 2
Ανάπτυξη Ανθρωπίνων Πόρων

Σκοπός του προγράμματος
• Αύξηση της συμμετοχής και την παροχή κατάρτισης για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις της χώρας, μέσω της ανάπτυξης, της βελτίωσης και για την ενημέρωση της τρέχουσας επαγγελματικής τους ικανότητας με την απόκτηση των νέων θέσεων εργασίας που απαιτούνται για τη μελλοντική επέκταση και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων
• Δημιουργία των προϋποθέσεων για την ευρύτερη εφαρμογή των αρχών της δια βίου μάθησης, μετά τις στρατηγικές και τους στόχους της ΕΕ για τη δημιουργία μιας οικονομίας που βασίζεται στη γνώση.
• Αύξηση της παραγωγικότητας και τη δημιουργία συνθηκών για τη βιώσιμη απασχόληση.
• Διατήρηση της εργασίας από τους εργοδότες τουλάχιστον για ένα έτος μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης.
Λήξη προθεσμίας για την υποβολή της πρότασης 28/02/2010

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013)

Η οικονομική συνδρομή προορίζεται για τους νεοεισερχόμενες ή υπάρχουσες μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον μη γεωργικό τομέα στις αγροτικές κοινότητες. Μέτρο για τη στήριξη των γεωργικών μικρό-επενδύσεων, για τη δημιουργία ή την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων.
Χρησιμοποιείται σε 231 κοινότητες σε επιλέξιμες αγροτικές περιοχές.
Προώθηση των επενδύσεων και τις σχετικές εξωτερικές υπηρεσίες μάρκετινγκ και των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων διαχείρισης σε μη γεωργικούς τομείς, όπως:
Επεξεργασία βιομηχανία - έπιπλα, φως ,μηχανήματα κλπ
Παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Υπηρεσίες - την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον αγροτικό τουρισμό από μικρό ιδιώτες , την ψυχαγωγία και την ανάπτυξη του αθλητισμού και την παροχή συμβουλών και την ανάπτυξη υπηρεσιών υποστήριξης των επιχειρήσεων, της κοινωνικής φροντίδας και υπηρεσιών υγείας.