Skip to main content

Πρόγραμμα ΙΑΣΩΝ του ΑΠΘ

Το πρότυπο ολοκληρωμένο πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ» περιλαμβάνει, πλην των γλωσσικών μαθημάτων, και έναν κύκλο ακαδημαϊκών διαλέξεων.
Συνάντηση με τους υποτρόφους σπουδαστές των Θερινών Μαθημάτων Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ» του Α.Π.Θ. είχε πρόσφατα η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, Καθηγήτρια Αθανασία Τσατσάκου.

Περισσότεροι από 40 αριστούχοι φοιτητές από 12 συμβεβλημένα πανεπιστήμια ζουν ήδη στις φοιτητικές εστίες και σπουδάζουν εντατικά την ελληνική γλώσσα στο Σχολείο της Νέας Ελληνικής του Α.Π.Θ., ενώ ταυτόχρονα μυούνται στον ελληνικό πολιτισμό, καθώς το πρότυπο ολοκληρωμένο πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ» περιλαμβάνει, πλην των γλωσσικών μαθημάτων, και έναν κύκλο ακαδημαϊκών διαλέξεων, επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς τόπους, λαϊκούς χορούς, εκπαιδευτικές εκδρομές στην πόλη και στην υπόλοιπη Μακεδονία.

Το Πρόγραμμα λειτουργεί υπό την αιγίδα της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με την επίβλεψη της Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Α.Π.Θ., Καθηγήτριας Αθανασίας Τσατσάκου, και εκτελείται από ομάδα Καθηγητών της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. με επικεφαλής τον Καθηγητή Ι.Ν. Καζάζη και συντονίστρια την Καθηγήτρια Ιστορίας Α. Ξανθοπούλου – Κυριακού.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ» αποτελεί μια οξυδερκή παρέμβαση του Α.Π.Θ. σε μια εποχή ανακατατάξεων στην ευαίσθητη για τα συμφέροντα του ελληνισμού παρευξείνια περιοχή. Αντικείμενο της παρέμβασης αυτής είναι η σύναψη επίσημων διαπανεπιστημιακών συμφωνιών του Α.Π.Θ. με επίλεκτα παρευξείνια πανεπιστήμια που διαθέτουν ή θέλουν να αναπτύξουν ελληνικές σπουδές, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση.

Σήμερα το Α.Π.Θ., μέσω του προγράμματος «ΙΑΣΩΝ», στηρίζει τις Ελληνικές σπουδές σε 20 περίπου Πανεπιστήμια της Παρευξείνιας Περιοχής, για να ιδρύσουν, Τμήματα Ελληνικών Σπουδών που λειτουργούν ως μικρές και ευέλικτες ακαδημαϊκές μονάδες. Επίσης, ενισχύει τα ήδη υπάρχοντα Τμήματα, ούτως ώστε να παρέχουν πλήρες ακαδημαϊκό πρόγραμμα σπουδών και τίτλο σπουδών επίσημα αναγνωρισμένο στις χώρες τους.