Skip to main content

Πρόγραμμα οικονομικής λιτότητας από την κυβέρνηση Θαπατέρο

Πρόγραμμα οικονομικής λιτότητας για τη νέα χρονιά ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ανάκαμψη της χώρας από την κρίση.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουΐθ Ροντρίγκες Θαπατέρο εξήγγειλε σήμερα ένα πρόγραμμα οικονομικής λιτότητας εφαρμοστέο από την 29η του Ιανουαρίου 2010, το οποίο χαρακτήρισε «πολύ απαιτητικό», αλλά και μία σειρά μέτρων κρατικής στήριξης της οικονομίας της Ισπανίας, που δοκιμάζεται πολύ σκληρά σε σχέση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ από τη διεθνή οικονομική κρίση.

«Το 2010 η οικονομία μας θα αναρρώσει» από τη διεθνή οικονομική κρίση, προέβλεψε ο ισπανός πρωθυπουργός, ενώ εστίασε στη δημιουργία πολλών χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας από το τέλος του 2010.

Σήμερα, τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν δουλειά στην Ισπανία, που με 18% ποσοστό ανεργίας στο σύνολο του «ενεργού» πληθυσμού της κατατάσσεται δεύτερη χειρότερη στο θέμα αυτό στην ΕΕ, μετά τη Λετονία.

Εξαιτίας της ύφεσης και της κρατικής στήριξης σε πολλούς τομείς της ισπανικής οικονομίας, ο κρατικός προϋπολογισμός από πλεονασματικός, έγινε πολύ ελλειμματικός «κάτι που οπωσδήποτε θα το διορθώσουμε», τόνισε ο κ. Θαπατέρο.

Σήμερα, το ισπανικό δημοσιονομικό έλλειμμα ανέρχεται στα 71,5 δισ.ευρώ--6,79% του ισπανικού ΑΕΠ στα τέλη Νοεμβρίου φέτος, και 9,5% την πρωτοχρονιά--πέρυσι όλο το έτος δεν ξεπέρασε το 1,2% του ΑΕΠ.

Για το 2010, ετέθη για το έλλειμμα ο στόχος να μην ξεπεράσει το 8,1% του ΑΕΠ της Ισπανίας.

Πάντως ο αμερικανικός οίκος «Standard & Poors» μετέβαλε ήδη την μεσοπρόθεσμη εκτίμηση του για την ισπανική οικονομία σε «αρνητική», από «σταθερή» προηγούμενα, λόγω ακριβώς του πολύ μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματός της.

Το 2013 έχει τεθεί από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας ως ο χρονικός ορίζοντας, στον οποίο το έλλειμμα αυτό θα τιθασευτεί στο 3% που είναι σύννομο με το «Σύμφωνο της Σταθερότητας» σε ισχύ στην ευρωζώνη.

Την πρωτοχρονιά, η Ισπανία αναλαμβάνει την εξαμηνιαία εναλλασσόμενη προεδρία της Ε. Ε.