Τρίτη 7 Ιουλίου 2020
x

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Μεγάλη επιτυχία» για το νομό Λάρισας χαρακτήρισε ο νομάρχης την απόφαση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης να υπογράψει την έναρξη του Προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Βάμβακος.

«Μεγάλη επιτυχία» για το νομό Λάρισας χαρακτήρισε ο νομάρχης, κ. Λουκάς Κατσαρός την απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σωτήρη Χατζηγάκη να υπογράψει την έναρξη του Προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Βάμβακος.

Το Πρόγραμμα αυτό που έρχεται ως συνέχεια της νιτρορύπανσης, αναμένεται να φέρει μια μικρή επανάσταση  στο καθεστώς που ισχύει σήμερα στο βαμβάκι που παράγει ο νομός, αφού το προϊόν γίνεται πλέον επώνυμο, αποκτά «ταυτότητα» και η προστιθέμενη αξία του  αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Όπως τόνισε ο κ. Κατσαρός η επίτευξη του προγράμματος έγινε σε συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και βουλευτές του νομού. " Με την απόφαση αυτή δεν πετυχαίνουμε μόνο σημαντικές επιδοτήσεις που θα πάρουν οι αγρότες του νομού μας, αλλά κυρίως, βάζουμε το βαμβάκι σε μια νέα βάση. Το βαμβάκι μας γίνεται επώνυμο, ανώτερης ποιότητας και θα μπορεί να χτυπήσει πια την πόρτα των καλών δυτικών αγορών με τις ανάλογες τιμές. Αν και το Πρόγραμμα ξεκινά πιλοτικά πιστεύουμε ότι θα το επιβάλλουμε τουλάχιστον για τα επόμενα 8 χρόνια. Το γεγονός ότι έχουμε προχωρήσει πολύ με το Πρόγραμμα κατά της Νιτρορύπανσης, βοηθάει διότι είμαστε σχεδόν έτοιμοι να εφαρμόσουμε την Ολοκληρωμένη Διαχείριση", επεσήμανε ο κ.Κατσαρός. Όπως διευκρίνισε ο νομάρχης όλα τα χρήματα που θα δοθούν είναι από την ΕΕ και δεν επιβαρύνεται καθόλου ο εθνικός  προϋπολογισμός.

 Το συνολικό ποσό που διατίθεται ετησίως για την ενίσχυση του προγράμματος, ανέρχεται σε 4 εκατ.ευρώ. Η τελική ανά στρέμμα ενίσχυση υπολογίζεται βάσει της προσδιορισθείσας έκτασης, μετά τους προβλεπόμενους ελέγχους. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά εκμετάλλευση ανέρχεται σε 2.500 ευρώ.

Το έντυπο της αίτησης είναι διαθέσιμο και στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.minagric.gr.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων υποβάλλονται μέχρι τις 30  Σεπτεμβρίου 2009 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Ε.Κ.A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ