Skip to main content

Προγράμματα 700 εκατ. ευρώ στη Θράκη το 2010

Δύο προγράμματα επενδύσεων, ύψους 700 εκατ. ευρώ, θα έχουν κατεύθυνση τη Θράκη εντός του 2010, όπως τόνισε η Λούκα Κατσέλη, μιλώντας σε ημερίδα στο πλαίσιο της 19ης Πανελλήνιας Εμπορικής Έκθεσης ΘΡΑΚΗ
Δύο προγράμματα επενδύσεων, ύψους 700 εκατ. ευρώ, θα έχουν κατεύθυνση τη Θράκη εντός του 2010, όπως τόνισε η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στην ημερίδα «Η Βόρεια Ελλάδα σταυροδρόμι ενεργειακών δικτύων και βιώσιμης ανάπτυξης», που διεξήχθη στο πλαίσιο της 19ης Πανελλήνιας Εμπορικής Έκθεσης ΘΡΑΚΗ 2010.

Όπως τόνισε η υπουργός, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη βρίσκονται ήδη μπροστά, και παρά την ανεργία έχουν τεράστιες δυνατότητες, που πηγάζουν από τη στρατηγική τους θέση στο σταυροδρόμι το ενεργειακό, το μεταφορικό, το επικοινωνιακό.

Παράλληλα, η υπουργός παραδέχθηκε πως παρά τα όποια βήματα προόδου, η περιοχή έχει μείνει αναξιοποίητη, χαρακτηρίζοντας ως μεγάλο στοίχημα την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων, ώστε αυτά να μετατρπψούν σε επενδυτικές ευκαιρίες και κατ’ επέκταση σε επενδύσεις.

Σε αυτήν την κατεύθυνση η κ. Κατσέλη ανακοίνωσε τέσσερις δέσμες πολιτικών:

α) Η πρώτη δέσμη πολιτικών, ο πρώτος πυλώνας είναι η ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και η αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς η γραφειοκρατία, το υψηλό κόστος, οι δυσκολίες σε τοπικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, η έλλειψη ενημέρωσης, οι καθυστερήσεις και η αβεβαιότητα συνιστούν τέτοια εμπόδια, που ουσιαστικά αποθαρρύνουν τον οποιονδήποτε υγιή επιχειρηματία.

β) Ο δεύτερος άξονας είναι η ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων μέσω κινήτρων και μέσω στοχευόμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Για το 2010 υλοποιείται ένα πρόγραμμα ύψους 9,2 δισ. ευρώ, από το οποίο αποδεσμεύτηκαν στην Περιφέρεια πόροι 600 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, υλοποιείται ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της Θράκης ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ. Άρα, στο σύνολο γι΄ αυτή την το πρόγραμμα ανέρχεται περίπου στα 700 εκατ. ευρώ.

γ) Τρίτη δέσμη πολιτικής: ρευστότητα στην αγορά, που είναι και το φλέγον ζήτημα, καθώς μέσα σε αυτή τη συγκυρία το χρηματοπιστωτικό σύστημα κλείνει τη στρόφιγγα και πολλές επιχειρήσεις έχουν προβλήματα στη χρηματοδότησή τους. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η υπουργός αναφέρθηκε στο νόμο για τη ρύθμιση των χρεών των επαγγελματιών, αλλά και στα δύο νέα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ.

δ) η τέταρτη δέσμη των πολιτικών μάς αφορά τη λειτουργία της αγοράς με όρους υγιούς ανταγωνισμού, αλλάζοντας το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον ανταγωνισμό. Αξιοποιούνται όλα τα εργαλεία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ψηφιακής σύγκλισης για μεγάλες παρεμβάσεις, που εξοικονομούν πόρους και αυξάνουν τη διαφάνεια.

Κλείνοντας, η κ. Κατσέλη υπογράμμισε ότι είναι μια «εθνική προσπάθεια, είναι μια εθνική συστράτευση που απαιτείται. Να μην υπάρχει αίσθημα αδιεξόδου, διότι με αδιέξοδο ανάπτυξη δεν γίνεται. Να υπάρξει ένα θετικό κλίμα, ένα μαχητικό κλίμα, ότι όλοι μαζί μπορούμε και θα το καταφέρουμε».