Skip to main content

Προειδοποίηση Μέρκελ: Δεν αντέχουμε οικονομικά ένα δεύτερο lockdown

Μαραθώνια σύσκεψη Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων λήγει με αμφίρροπα αποτελέσματα.

Οχτώ ώρες διήρκεσε χθες η σύσκεψη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 γερμανικών κρατιδίων, τα οποία είναι αρμόδια για τα θέματα της δημόσιας υγείας.

Στην ατζέντα των διαβουλεύσεων ήταν η λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Οι αριθμοί δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: Η πανδημία Covid-19 διαδίδεται στη Γερμανία με όλο πιο γρήγορους ρυθμούς. Σύμφωνα με στοιχεία του κρατικού ινστιτούτου λοιμωξιολογίας Ρομπερτ Κοχ στο Βερολίνο την Τρίτη καταγράφηκαν 5.132 νέα κρούσματα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε καθημερινή βάση από τον Απρίλιο. Αναμένεται ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει επειδή τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες οι άνθρωποι θα περνούν περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους.

Τα νέα δεδομένα απαιτούν αυστηρότερους κανονισμούς για να αποφευχθεί ένα νέο lockdown όπως την άνοιξη, υποστηρίζει η καγκελάριος. Προτεραιότητα έχει η λειτουργία των επιχειρήσεων, των σχολείων και των παιδικών σταθμών. Παραπέμποντας στα 250 δις ευρώ χρέη που αναγκάστηκε να κάνει το γερμανικό κράτος φέτος, η καγκελάριος τόνισε στη συνέντευξη τύπου το βράδυ μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να αντέξει και οικονομικά ένα νέο κύμα της πανδημίας. Εξ ου και η αναγκαιότητα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει σύμφωνα με την κ. Μέρκελ τα κρατίδια να συμφωνήσουν σε ενιαίες ρυθμίσεις. Υπό αυτό το πρίσμα τα αποτελέσματα της σημερινής σύσκεψης είναι πενιχρά.

Τα νέα μέτρα

Συμφωνία επικράτησε στα εξής σημεία:

-Σε πόλεις και νομούς που έχει ξεπεραστεί το όριο των 50 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός 7 ημερών επιβάλλεται το κλείσιμο των ρεστοράν και των μπαρ στις 11 το βράδυ.

-Εκτός αυτού περιορίζεται στα δέκα άτομα ο αριθμός των ατόμων στις συναθροίσεις στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους.

-Σε περίπτωση που τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά για να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας τότε ο αριθμός στις δημόσιες συναθροίσεις θα περιορίζεται στα πέντε άτομα.

-Αυστηρότεροι κανόνες για τη χρήση μάσκας θα τίθενται σε ισχύ από τη στιγμή που τα νέα κρούσματα Covid.-19 θα ξεπερνούν τα 35 άτομα ανά 100.000 κατοίκους εντός 7 ημερών.

-Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε χώρους όπου θα παραβρίσκονται άτομα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και όπου δεν είναι δυνατόν να τηρείται η κοινωνική απόσταση.

Απογοήτευση Μέρκελ

Οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαφορές στο επίμαχο θέμα των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία. Το ερώτημα ήταν αν θα πρέπει πελάτες από εγχώριες περιοχές υψηλού κινδύνου να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού προκειμένου να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία ενός άλλου κρατιδίου; Στο αρνητικό τεστ επέμεναν προπαντός πρωθυπουργοί ανατολικογερμανικών κρατιδίων. Μετά από ώρες άκαρπης συζήτησης το θέμα αναβλήθηκε για αργότερα. Διαφορά απόψεων επικρατεί και στο θέμα της επιβολής προστίμου για τη μη χρήση μάσκας όπως και αρκετά άλλα ζητήματα.

Η κ. Μέρκελ πάντως δεν έχει πεισθεί ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν αρκούν για να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας. «Η ανησυχία μου δεν ξεπεράστηκε με τη σημερινή ημέρα», δήλωσε στη συνέντευξη τύπου. Ιδιαίτερα την προβληματίζει η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων. Αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να σταματήσει, «διαφορετικά δεν θα έχουμε καλό τέλος». Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η καγκελάριος φαίνεται να δήλωσε ότι τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί «δεν είναι αρκετά σκληρά για να αποφύγουμε τη συμφορά.» Όπως προειδοποίησε: «Σε δύο εβδομάδες θα βρισκόμαστε πάλι εδώ».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle