Skip to main content

Προειδοποίηση Πενταγώνου: Το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να επιτεθεί σε έξι μήνες στις ΗΠΑ

«Το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσε να αποκτήσει τη δυνατότητα να επιτεθεί στις HΠΑ μέσα σε έξι μήνες», σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Πενταγώνου.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να αποκτήσει τη δυνατότητα να επιτεθεί στις HΠΑ μέσα σε έξι μήνες και ότι έχει την πρόθεση να το κάνει, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Πενταγώνου.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τη χάραξη πολιτικής, Κόλιν Καλ, είπε στο Κογκρέσο ότι ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί αν οι Ταλιμπάν –που είναι αντίπαλοι του Ισλαμικού Κράτους– έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους τζιχαντιστές μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, τον Αύγουστο.

«Η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών επί του παρόντος εκτιμά ότι τόσο το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν όσο και η Αλ Κάιντα έχουν την πρόθεση να εκτελέσουν επιχειρήσεις στο εξωτερικό, ακόμη και κατά των ΗΠΑ, όμως καμία από τις δύο (οργανώσεις) δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Θα μπορούσαμε να δούμε το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν να αναπτύσσει αυτή τη δυνατότητα κάποια στιγμή σε έξι με δώδεκα μήνες», πρόσθεσε.

Η Αλ Κάιντα θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο, «ένα με δύο χρόνια», πρόσθεσε ο Καλ.