Skip to main content

Προειδοποίηση βρετανών βιομηχάνων για σκληρό Brexit

Την πρώτη του έξοδο από την Ντάουνινγκ Στριτ επιχειρεί ο Μπόρις Τζόνσον με επίσκεψή του στην Σκωτία.

Εξόχως ανησυχητική είναι η μελέτη που έδωσε στην δημοσιότητα η Ένωση Bρετανών Bιομηχάνων (CBI), ο μεγαλύτερος εργοδότης του Ηνωμένου Βασιλείου και σκληρός επικριτής του Βrexit.  Μετά από ενδελεχή παρακολούθηση και ανάλυση των οικονομικών δεδομένων σε Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση, το συμπέρασμα είναι πως ούτε η μία ούτε η άλλη είναι προετοιμασμένες για την περίπτωση ενός σκληρού Βrexit. Πέρα από λόγια και κατηγορίες εκατέρωθεν, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, σύμφωνα με την μελέτη του CBI.

Εν τω μεταξύ ο Μπόρις Τζόνσον επισκέπτεται σήμερα την Σκωτία σε μια προσπάθεια να δώσει έμφαση στην σημασία της ενότητας του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι η πρώτη φορά στην πολιτική του σταδιοδρομία που ο κ. Τζόνσον προβαίνει σε δηλώσεις υπεράσπισης της Ένωσης. Υπόσχεται επιπλέον κονδύλια στο συνολικό ποσό των 3,8 δισ. στερλινών που καταβάλλει η

Κυβέρνηση κάθε χρόνο στις τρείς ανεξαρτητοποιημένες περιοχές.
Παράλληλα όμως ο πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει την αντίθεση της επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος της Σκωτίας Ρουθ Ντέιβιντσον σε οποιασδήποτε μορφής εξόδου δίχως συμφωνία. Το δήλωσε άλλωστε και η ίδια την Κυριακή με άρθρο της στην Μέιλ της Σκωτίας.

Στον απόηχο της δήλωσης Ντέιβιντσον η πρώτη υπουργός Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον επανέλαβε πως το Κόμμα της SNP θα εξετάσει την πιθανότητα νέου δημοψηφίσματος όποτε αυτό θεωρηθεί αναγκαίο. Η ασαφής γλώσσα της δήλωσης παραπέμπει κυρίως σε εκβιασμό και άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση, παρά σε μία ουσιαστική απειλή για εκείνη.

Τις επόμενες ημέρες ο Μπόρις Τζόνσον θα επισκεφθεί την Ουαλλία και την Βόρειο Ιρλανδία. Στο Μπέλφαστ ελπίζει να συμβάλλει, μετά από δύο χρόνια ακυβερνησίας, στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ Προτεσταντών Ενωτικών και του Σιν Φέιν, όπως απαιτεί η συμφωνία  ειρήνευσης του Στόρμοντ.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle