Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020
x

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΟΥ DER SPIEGEL


Ο άνδρας στο εξώφυλλο δεν έχει μάτια, κρατά στο ένα χέρι ένα μαχαίρι γεμάτο αίμα και στο άλλο το κομμένο κεφάλι του Αγάλματος της Ελευθερίας.

Είναι σαφές ότι το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel θέλει να προκαλέσει με το εξώφυλλο του νέου του τεύχους και δανείζεται γι αυτό την αισθητική του γαλλικού σατυρικού περιοδικού Charlie Hebdo ή του γερμανικού Titanic. Από χθες το βράδυ το εξώφυλλο προκαλεί συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, τόσο στη Γερμανία, όσο και διεθνώς.

Σε μια πρώτη αντίδραση ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, ο γερμανός ευρωβουλευτής Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, μιλώντας στην εφημερίδα Bild, χαρακτήρισε το εξώφυλλο «κακόγουστο», τονίζονται ότι «αποκαλύπτει περισσότερα για τους δημοσιογράφους του Der Spiegel παρά για τον πρόεδρο Nτ. Τραμπ». Από την πλευρά του ο σκιτσογράφος του εξώφυλλου, ο κουβανικής καταγωγής Εντέλ Ροντρίγκες σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post, κάνει λόγο για «αποκεφαλισμό της δημοκρατίας και αποκεφαλισμό ενός ιερού συμβόλου» τονίζοντας ότι είναι «συνειδητή η σύνδεση του προέδρου Τραμπ και του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στο εξώφυλλο, μιας και έχουμε να κάνουμε και στις δύο περιπτώσεις με εξτρεμιστές».

Επικριτικά τα περισσότερα σχόλια στη Γερμανία

Η εφημερίδα Die Welt είναι πεπεισμένη ότι το εξώφυλλο του Der Spiegel με τον αιμοσταγή Ντ. Τραμπ δεν βλάπτει τον αμερικανό πρόεδρο, αλλά την δημοσιογραφία, μιας και επιβεβαιώνει την προκατάληψη πολλών πολιτών ότι τα καθιερωμένα μέσα ενημέρωσης δεν είναι αντικειμενικά, αλλά απλά προβάλλουν προσωπικές απόψεις δημοσιογράφων. Και η γερμανική εφημερίδα καταλήγει: «Όταν επικρίνοντας την έλλειψη μέτρου στον Ντ. Τραμπ, χάνουμε το δικό μας μέτρο, τότε ίσως να βρισκόμαστε πιο κοντά από ότι νομίζουμε στο πνεύμα του λαϊκισμού που ενσαρκώνει ο νέος αμερικανός πρόεδρος».

Μέχρι στιγμής στη Γερμανία είναι ελάχιστοι εκείνοι που εκφράζονται υπέρ του εξωφύλλου που επέλεξε το Der Spiegel. Μια από τις λίγες υποστηρικτές φωνές είναι εκείνη της δημοσιογράφου Κατρίν Βάισλινγκ, η οποία έγραψε στο twitter ότι το εξώφυλλο είναι «θαρραλέο και σωστό». Όμως η κ. Βάισλινγκ γράφει για το γερμανικό περιοδικό και ενδεχομένως να μεροληπτεί.

Ίσως εν τέλει η όλη υπόθεση να είναι απλά ζήτημα καλού ή κακού γούστου. Πόσο πιο κομψό ήταν το εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού «The New Yorker» που δείχνει σβηστή την φλόγα στη δάδα που κρατά το Άγαλμα της Ελευθερίας στην Νέα Υόρκη.

Μάρκο Λάνγκερ / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ