Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ - Παπαγγελόπουλος: Ζητά αναβολή της συνεδρίασης για το πόρισμα

Αναβολή της συνεδρίασης για την επικύρωση του πορίσματος της προκαρκατικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Να διαβιβαστεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών η αίτηση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την κήρυξη ακυροτήτων, με πρόταση της προανακριτικής επιτροπής, ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην ειδική επιτροπή. Οι βουλευτές ζητούν έκτακτη συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να συζητηθεί η αίτηση του κ. Παπαγγελόπουλου. Επίσης, ζητούν να αναβληθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής που έχει οριστεί για την 15η Ιουλίου μέχρις ότου διαβιβαστεί στη Βουλή το αποτέλεσμα της έρευνας των δύο Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου για τους εισαγγελείς διαφθοράς.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ειδικότερα ότι:

Α. Η αίτηση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην Ειδική Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή με την οποία ζητά την κήρυξη ακυροτήτων και την άρση των αμφισβήτησεων που, κατά την κρίση του, έλαβαν χώρα καθ' όλη τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης, πρέπει να διαβιβαστεί στο Συμβούλιο Πλημ/κών Αθηνών. «Μόνο αυτό έχει κατά νόμο αρμοδιότητα να δεχτεί ή να απορρίψει την αίτηση αυτή», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζουν πως «αν η Κοινοβουλευτική Επιτροπή θέσει στο αρχείο την ανωτέρω αίτηση του Παπαγγελόπουλου και δεν προωθήσει πρόταση προς το Συμβούλιο Πλημ/κών και, αν προχωρήσει χωρίς την έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο, στην σύνταξη πορίσματος και η Ολομέλεια της Βουλής στην λήψη απόφασης για άσκηση ποινικής δίωξης, αυτά θα είναι και εκ προθέσεως παράνομα, αλλά και αξιόποινα».

«Eμείς ως Βουλευτές του ΣΥΡΖΑ που μετέχουμε στην Επιτροπή, κρίνουμε ότι πράγματι δεν έχουμε τη νομική δυνατότητα ή τη δικονομική ευχέρεια να κρατήσουμε ή να θέσουμε στο αρχείο την παραπάνω αίτηση του «υπόπτου» Δημητρίου Παπαγγελόπουλου και να μην την αποστείλουμε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Σε περίπτωση που δεν αποσταλεί διαχωρίζουμε εμφατικά και ρητά τη θέση μας, και η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά σε σας ως Πρόεδρο και στη διαμορφωμένη στην Επιτροπή πλειοψηφία ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛ.», αναφέρουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αίτησή τους προς τον Πρόεδρο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Προκαταρκτικής Εξέτασης Ιωάννη Μπούγα.

Οι βουλευτές αναφέρονται και στην ολοκλήρωση της έρευνας για τους Εισαγγελείς της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.

«Πληροφορούμαστε, από δημοσιεύματα των ΜΜΕ, πως οι δύο Αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που ερευνούσαν τις πιθανές ευθύνες των Εισαγγελέων Διαφθοράς, έχουν αποστείλει πόρισμα ή πορίσματα προς τον Προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών για ενέργειές του(;;;;;), χωρίς η Επιτροπή μας που ερευνά ευθύνες του ηθικού αυτουργού (Δημητρίου Παπαγγελόπουλου) αυτών των Εισαγγελέων Διαφθοράς που ονομάζονται φυσικοί αυτουργοί να έχει παραλάβει το πόρισμα ή τα πορίσματα των δύο Αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου. Γίνεται αντιληπτό ότι τα πορίσματα των δύο Αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου αποτελούν sine qua non έγγραφα για την κατάφαση οποιασδήποτε περαιτέρω ενέργειάς μας, δεδομένου του παρακολουθηματικού χαρακτήρα της ευθύνης του ηθικού αυτουργού σε σχέση με την αντίστοιχη του φυσικού αυτουργού», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και διατυπώνουν τα αιτήματά τους, προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής, ως εξής:

«Για τους παραπάνω λόγους, ζητούμε:

1ον. Να εγγράψετε όλα τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στην παραπάνω αίτηση του «υπόπτου» Δημητρίου Παπαγγελόπουλου στην ημερήσια διάταξη μίας έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής μας, άλλως να αποστείλετε-διαβιβάσετε άμεσα την αίτηση αυτή προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, προς το οποίο απευθύνεται και όπως σχετικά αιτείται με την σχετική αίτησή του ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος.

2ον. Αναβάλλετε τη συνεδρίαση της 15ης Ιουλίου 2020 μέχρις ότου αποσταλεί το αποτέλεσμα της έρευνας των δύο Αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου για τους φυσικούς αυτουργούς -Εισαγγελείς Διαφθοράς».