Skip to main content

Εισαγγελέας για τον θάνατο φοιτήτριας που έπεσε από τις εστίες του ΑΠΘ

Αφορμή για τη διενέργεια της εξέτασης αποτέλεσαν δηλώσεις της μητέρας της άτυχης κοπέλας που άφησε αιχμές ότι η κόρη της δεχόταν εκβιασμούς.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον θάνατο της 22χρονης φοιτήτριας που σημειώθηκε πέρσι τον Νοέμβριο (δείτε εδώ) παρήγγειλε ο Λάμπρος Τσόγκας, προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Αφορμή για την παρέμβαση του εισαγγελέα αποτέλεσαν πρόσφατες τηλεοπτικές δηλώσεις της μητέρας της άτυχης κοπέλας, η οποία υποστήριξε ότι η κόρη της οδηγήθηκε στην αυτοκτονία επειδή κάποιοι την εκβίαζαν ότι θα δημοσιοποιήσουν υλικό ερωτικού περιεχομένου που φέρονται να είχαν στην κατοχή τους. Η ίδια μάλιστα ισχυρίστηκε ότι η 22χρονη «ήταν μπλεγμένη σε κύκλωμα και την εκβίαζαν να κάνει πράγματα παρά τη θέλησή της».

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κ. Τσόγκας έδωσε εντολή να διενεργηθεί επείγουσα έρευνα από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα, όπως εγκληματική οργάνωση, παράνομη βία, αλλά και παραβάσεις για την προστασία ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την έγγραφη παραγγελία, ο εισαγγελέας ζητεί, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, «να γίνει η ηλεκτρονική αναζήτηση των ιχνών τυχόν εγκληματικής συμπεριφοράς για τήρηση, αποθήκευση, επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, των απειλών μέσω διαδικτύου για πράξη ή ανοχή, ένωσης προσώπων για διάπραξη κακουργήματος». Ακόμη, ζητεί να ληφθούν μαρτυρικές καταθέσεις και να γίνει κάθε δικονομική ενέργεια για τη διαπίστωση των παραπάνω πράξεων. Σε περίπτωση, δε, που από την έρευνα προκύψουν ενδείξεις για τέλεση αδικημάτων, να ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις από υπόπτους.

Υπενθυμίζεται πως η νεαρή έπεσε από τον ένατο όροφο της πολυκατοικίας, που λειτουργούσε ως φοιτητική εστία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.