Skip to main content

Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο: Θέση παίρνουν τα κόμματα

Ο κατάλογος με τους μάρτυρες που θα κληθούν σε κατάθεση στην Προανακριτική αναμένεται να είναι μακρύς και να εμπλουτίζεται συν τω χρόνω.

Θέση επί της δικογραφίας για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο καθώς και να προτείνουν τους πρώτους μάρτυρες στην ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης καλούνται να λάβουν σήμερα το απόγευμα τα κόμματα.

Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, στην ατζέντα της Τρίτης, έχει συμπεριλάβει τη συζήτηση για τους μάρτυρες που θα κληθούν σε κατάθεση. Ο κατάλογος αναμένεται να είναι μακρύς και να εμπλουτίζεται συν τω χρόνω.

Θέμα που ασφαλώς θα απασχολήσει την Επιτροπή είναι το «τι μέλλει γενέσθαι» με τους προστατευόμενους μάρτυρες, τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, στην υπόθεση Novartis, κατά των οποίων έχουν υποβληθεί και μηνύσεις από πρόσωπα που το όνομα τους ενεπλάκη στο σκάνδαλο. Ανάμεσά τους και ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και κατηγορούμενος, πλέον, στην υπόθεση, καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης.

Είναι βέβαιο πως ανάμεσα στους μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν θα είναι τα 10 πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων βρέθηκαν στη δικογραφία που είχε διαβιβαστεί στη Βουλή, την προηγούμενη βουλευτική περίοδο, ήτοι οι οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Παναγιώτης Πικραμένος και Γιώργος Κουτρουμάνης.

«Κλειδιά» στα οποία οι βουλευτές της ΝΔ βάσισαν, σε μεγάλο βαθμό, την πρόταση συγκρότησης της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ήταν ασφαλώς, τα όσα έχει καταθέσει η αντεισαγγελέας Εφετών και πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής.

Η Ελένη Ράικου παραιτήθηκε 24 Μαρτίου 2017, μετά από δημοσίευμα το οποίο υπήρξε στην εφημερίδα «Documento», καταγγέλλοντας ότι δεν θα γίνει «Ιφιγένεια» σε παρεμβάσεις στο έργο της από επίορκους κρατικούς λειτουργούς και ισχυρά συμφέροντα. Τον Σεπτέμβριο του 2019, η Ελένη Ράικου κατέθεσε ότι, έχοντας χρεωθεί το 2016 τον φάκελο της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis, δεχόταν πιέσεις να στείλει το φάκελο στη Βουλή, αν και δεν προέκυπταν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα.

Ο εντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής είχε οριστεί το 2018 αρμόδιος για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς. Παραιτήθηκε όμως στις αρχές του 2019, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», σύμφωνα με το οποίο αρνήθηκε να παραλάβει στικάκι από το FBI ,στη Βιέννη, με στοιχεία για την υπόθεση Novartis. Ο Ιωάννης Αγγελής έχει χαρακτηρίσει απολύτως ψευδές ότι του προσφέρθηκε στικάκι από τους Αμερικανούς ενώ με αναφορά του στον Άρειο Πάγο, έχει καταγγείλει ότι υπήρχε βιασύνη να ασκηθεί ποινική δίωξη για πολιτικά πρόσωπα. Μέλη της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης αναμένεται να ζητήσουν να καταθέσουν οι επίκουροι Εισαγγελείς Διαφθοράς που ήταν μαζί με τον κ. Αγγελή και την κ. Τουλουπάκη στο ταξίδι στη Βιέννη.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, και ενώ θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης θα κριθεί η αίτηση εξαίρεσης της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, από τον Ανδρέα Λοβέρδο, εξέλιξη που δεν αποκλείεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της έρευνας από τη Βουλή.

Στον κατάλογο των μαρτύρων, ενώπιον της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης είναι πολύ πιθανό να συμπεριληφθούν η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, για την οποία ο Ιωάννης Αγγελής έχει αναφέρει ότι ήταν σε γνώση της οι παρεμβάσεις που επιχειρούσε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, η τέως επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, που επίσης έχει κατονομαστεί ότι γνώριζε τον τρόπο που λειτουργούσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, και η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, που έχει αναφερθεί σε πιέσεις και απειλές από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να επιστρέψει στην Εισαγγελία Διαφθοράς την υπόθεση Βγενόπουλου, την οποία εκείνη είχε θέσει στο αρχείο.

Επίσης βέβαιη πρέπει να θεωρείται η κλήση σε κατάθεση των πρώην υπουργών Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και Μιχάλη Καλογήρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να κληθούν και όλοι οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου Novartis, με πρώτον τον Κωνσταντίνο Φρουζή.

Στο μικροσκόπιο της έρευνας αναμένεται να βρεθεί και ο ρόλος που διαδραμάτισαν έντυπα, δημοσιογράφοι και δημοσιεύματα. Και αυτό γιατί με «πληροφορίες» και «διαρροές», αναφορικά με τον χειρισμό της υπόθεσης Novartis στο δικαστικό σκέλος, έγιναν θρυαλλίδα για εξελίξεις στην Εισαγγελία και οδήγησαν σε παραιτήσεις και δημόσιες καταγγελίες εισαγγελικών λειτουργών.