Τετάρτη 12 Μαΐου 2021
x

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 29,2 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χρηματοδότηση ομάδων από τον νέο τρόπο φορολογίας επί των κερδών στα δελτία των τυχερών παιγνίων.

Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη και τoυ υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, για τη χρηματοδότηση ομάδων από τον νέο τρόπο φορολογίας επί των κερδών στα δελτία των τυχερών παιγνίων.

Η χρηματοδότηση δεν αφορά μόνο στον επαγγελματικό αθλητισμό, αλλά και στον ερασιτεχνικό. Στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα περιέρχεται το 60% από τα επιπλέον έσοδα της Πολιτείας, που δημιουργούνται από το νέο τρόπο φορολόγησης, προκειμένου να διατεθούν στις αθλητικές ομάδες. Από το ποσό αυτό, το 50% θα διανέμεται στον επαγγελματικό αθλητισμό και το υπόλοιπο 50% στον ερασιτεχνικό.

Τα ποσά οι ομάδες θα τα διαθέτουν για την ανάπτυξη των φυτωρίων τους, αλλά και για τη συντήρηση, ενίσχυση, αναβάθμιση κι εκσυγχρονισμό των αθλητικών υποδομών και εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν.

Θα πρέπει, μάλιστα, να παρουσιάζουν έσοδα από χορηγίες, διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα, συνδρομές μελών και εισιτήρια τουλάχιστον ισόποσα της χρηματοδότησης προκειμένου να την λαμβάνουν.

Το ποσό που θα αντιστοιχεί στον επαγγελματικό αθλητισμό θα κατανέμεται ως εξής:

-Super League1 50%
-Super League2 15%,
-Basket League 15%,
-Volley League 8%
-Ευρωπαϊκά Κύπελλα 12%

Αντίστοιχα, το ποσό που αντιστοιχεί στον ερασιτεχνικό αθλητισμό θα κατανέμεται ως εξής:

-Α΄ Εθνική ποδόσφαιρο γυναικών 3%
-Α1 μπάσκετ γυναικών 3%
-Α1 βόλεϊ γυναικών 3%
-Α1 πόλο ανδρών 3,5%
-Α1 πόλο γυναικών 3%
-Α1 χάντμπολ ανδρών 3,5%
-Α1 χάντμπολ γυναικών 3%
-Λοιπά ερασιτεχνικά σωματεία 39%
-Ευρωπαϊκά Κύπελλα 9%
-Εθνικές ομάδες 30%

Επιπλέον, το 7% του ποσού που θα λαμβάνει κάθε αθλητική ομάδα, θα καταβάλλεται στη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματός της. Η πρώτη καταβολή θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου 2022, έπειτα από την εκκαθάριση των εσόδων που θα προκύψουν από τον νέο τρόπο φορολογίας.

Ειδικά για φέτος, ωστόσο, ως ενίσχυση από τις επιπτώσεις της πανδημίας, προβλέπεται να δοθούν άμεσα προκαταβολές στον επαγγελματικό αθλητισμό, ύψους 29,2 εκατ. ευρώ, έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών, ως εξής:

-Στις ομάδες της Super League 1 συνολικά 22 εκατ. ευρώ
-Στις ομάδες της Super League 2 συνολικά 3 εκατ. ευρώ
-Στις ομάδες της Basket League συνολικά 3 εκατ. ευρώ
-Στις ομάδες της Volley League συνολικά 1,2 εκατ. ευρώ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ