Skip to main content

Προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για τη διασύνδεση Κρήτης - Αττικής

Τι αφορούν οι δύο διακηρύξεις συνολικού προϋπολογισμού 915 εκατ. ευρώ - Πότε ολοκληρώνονται οι προθεσμίες για την ηλεκτρονική υποβολή προσφορών

Την προκήρυξη των διαγωνισμών για την ηλεκτρική Διασύνδεση Συνεχούς Ρεύματος Κρήτης-Αττικής (High Voltage Direct Current – HVDC), συνολικού προϋπολογισμού 915 εκατ. ευρώ, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εντός του 2022, ανακοίνωσε σήμερα η «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική του ΑΔΜΗΕ.

Η διακήρυξη για τα καλωδιακά τμήματα (προϋπολογισμός 600 εκατ. ευρώ) αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση δύο υποβρύχιων καλωδιακών συστημάτων (ανατολικό και δυτικό κύκλωμα, 2 x 500 MW), των υπόγειων καλωδιακών τμημάτων και των οπτικών ινών.

Όπως ενημερώνει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «η αρχιτεκτονική των διαγωνισμών ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται για τέτοιου είδους έργα διεθνώς, με στόχο την προώθηση του ανταγωνισμού και την επίτευξη των καλύτερων οικονομικών και τεχνικών όρων για το κάθε τμήμα». Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των προσφορών λήγει στις 8 Ιουλίου.

Η διακήρυξη για τους Σταθμούς Μετατροπής Εναλλασσόμενου/Συνεχούς Ρεύματος (προϋπολογισμός 315 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση δύο Σταθμών Μετατροπής και ενός Υποσταθμού GIS. Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των προσφορών λήγει στις 22 Ιουλίου.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε: «Η έναρξη του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης. Ξεπεράσαμε τις γκρίζες θεσμικές ζώνες για το καθεστώς του πρότζεκτ και ανοίγει πλέον ένας καθαρός διάδρομος για την υλοποίησή του, σε συνδυασμό με την εν εξελίξει κατασκευή του δεύτερου καλωδίου που θα συνδέσει την Κρήτη με την Πελοπόννησο. Η ολοκλήρωση της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης διασφαλίζει αφενός την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης και αφετέρου βελτιώνει αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς θα κλείσουν οι μονάδες που λειτουργούν σήμερα με πετρέλαιο. Παράλληλα, θα απαλλάξει τα ελληνικά νοικοκυριά σε όλη τη χώρα από χρεώσεις ΥΚΩ 300-400 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς περιορίζεται σημαντικά το κόστος ενέργειας, επιτρέποντας την ελάφρυνση των λογαριασμών. Επιπλέον ανοίγει χώρος για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από καθαρότερες πηγές ενέργειας και αμφίδρομη μεταφορά του μέσω των καλωδίων, με την παράλληλη αξιοποίηση του καινοτόμου εργαλείου των ενεργειακών κοινοτήτων».

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της «Αριάδνης Interconnection» και του μητρικού ομίλου ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, «Ξεκινά ένα έργο πνοής για την Κρήτη με πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας διασύνδεση Συνεχούς Ρεύματος με τεχνολογία state of the art, η οποία δημιουργεί νέα πρότυπα για τις νησιωτικές διασυνδέσεις που θα ακολουθήσουν και αλλάζει τα δεδομένα στον κλάδο Μεταφοράς Ενέργειας στην Ελλάδα. Η έγκαιρη έναρξη του έργου δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την αρμονική συνεργασία των ελληνικών αρχών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΡΑΕ με τον ΑΔΜΗΕ. Η Διοίκηση και το προσωπικό της «Αριάδνης Interconnection» δεσμεύονται ότι θα πράξουν ό,τι είναι δυνατό για την ολοκλήρωση του έργου εντός του απαιτητικού χρονοδιαγράμματος και προσβλέπουν στην συνδρομή όλων των ενδιαφερόμενων μερών –εντός και εκτός συνόρων– για να καταστεί αυτό εφικτό. Σήμερα εγκαινιάζουμε την εποχή των μεγάλων Διασυνδέσεων Συνεχούς Ρεύματος Υψηλής Τάσης στο Ελληνικό Ενεργειακό Σύστημα».