Skip to main content

Πρόκληση Ερντογάν ανήμερα Πρωτοχρονιάς: Η Αγία Σοφία είναι το στέμμα του 2020

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε την πρώτη προσευχή για το 2021 στο μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού και σύμβολο της ορθοδοξίας

Την επιθετική ρητορική με αναφορά στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί την περασμένη χρονιά συνέχισε και με την ανατολή του 2021 ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, ο οποίος έκανε την πρώτη προσευχή για το 2021 στην Αγία Σοφία, αναφέρθηκε στο μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού και σύμβολο της ορθοδοξίας λέγοντας πως «είναι το στέμμα του 2020».

Όπως μεταδίδει η Ηurriyet, απαντώντας στην κριτική του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αλλά και σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sözcü, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «φασιστική» αντίληψη του κόμματος που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ και ηγείται τώρα ο Κεμάλ Κιλιντζάρογλου το οποίο -όπως είπε- δεν μπορεί να προσαρμοστεί στην σύγχρονη εποχή.

Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας για την χρήση μαντίλας στην δημόσια ζωή είπε χαρακτηριστικά: «Το να βάζεις μαντίλα σε μοντέλα βιτρίνας σε ορισμένα μέρη για να πάρεις ψήφους δεν εξαπατά πλέον κανέναν. Εκείνες οι μέρες πέρασαν. Έχουμε πολλές γυναίκες με μαντίλα στο Κοινοβούλιο. Κύριε Φίκρι δεν τα βλέπετε αυτά; Θα προχωρήσουμε πολύ, αλλά είστε ξεπερασμένοι. Ο κ. Κεμάλ δεν μπορεί να πει τίποτα», είπε αναφερόμενος στον Κεμάλ Κιλιντζάρογλου.

(φωτογραφία αρχείου)