Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΟΡΟΥΤΣ ΡΕΙΣ: ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

Εμπνευστής της ανάρτησης στο Twitter ήταν ο ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος είπε ότι το Ορούτς Ρέις σκανάρει τα «νερά μας».

Το κλίμα στην τουρκική κυβέρνηση παραμένει πανηγυρικό, με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, να δίνει στη δημοσιότητα νέες εικόνες μέσα από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Το βίντεο έχει υποστεί την ανάλογη επεξεργασία για να γίνει... υπερπαραγωγή, με επιβλητική μουσική, ενώ, όσο εναλλάσσονται τα πλάνα, ακούγονται δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρει το newsit.gr.

“Φυσικά δεν θα συναινέσουμε σε προσπάθεια να μας φυλακίσει στις παραλίες μας μέσω νησιών μερικών τετραγωνικών χιλιομέτρων, αγνοώντας ένα γιγάντιο κομμάτι γης 780 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπως η Τουρκία. Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα υποκύψει σε μία τέτοια παράλογη και αβάσιμη απάιτηση”, ακούγεται να λέει ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Στην ανάρτηση που έκανε ο Φατίχ Ντονμέζ στον λογαριασμό του στο Twiter, έγραψε:

«Βήμα βήμα στη Μεσόγειο. Το Oruc Reis σκανάρει τις θάλασσές μας. Μέχρι τις 23 Αυγούστου, συνολικά 1.750 σεισμικών καλωδίων θα ποντιστούν στη Μεσόγειο για δισδιάστατη σεισμική έρευνα. Είθε η πορεία σου να είναι ανοιχτή και η ενέργειά σου να είναι υψηλή».

Το Oruc Reis κινείται βορειοανατολικά, που πλέει με σταθερή ταχύτητα περίπου 4,5 κόμβων και βρίσκεται περίπου 40 ναυτικά μίλια από το δυτικό άκρο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του και των τουρκικών πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν πέρασε το νοητό όριο του 28ου μεσημβρινού, που θα σήμαινε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων, και παρόλο που έχει απλωμένα τα καλώδια δεν διεξάγει έρευνες.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ