Skip to main content

Προκλητικοί οι Τούρκοι με υπερπτήσεις στο Αιγαίο ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου

Ζεύγη τουρκικών μαχητικών πέταξαν το πρωί της Δευτέρας πάνω από Κίναρο, Μαύρα Λέρου και Κανδελιούσα. Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Με υπερπτήσεις πάνω από Κίναρο, Λέρο και Κανδελιούσσα προκαλεί η Άγκυρα ανήμερα της Παναγίας, τη στιγμή μάλιστα που στην Τήνο βρισκόταν η πολική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 11:05 πάνω από την Κίναρο και στις 11:08 πάνω από τα Μαύρα Λέρου, στα 27.000 πόδια.

Στις 11:09, δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε νέα υπέρπτηση πάνω από την Κανδελιούσα, στα 23.000 πόδια.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

«Δυστυχώς οι Τούρκοι δεν ακολουθούν το μορατόριουμ στο Αιγαίο τουλάχιστον τους θερινούς μήνες ή στις μεγάλες εορτές της μιας και της άλλης χώρας. Συνεχίζουν τις προκλήσεις», τόνισε ο διεθνολόγος Ιωάννης Παπαφλωράτος σχολιάζοντας το μπαράζ υπερπτήσεων ανήμερα της Παναγίας.

Ο κ. Παπαφλωράτος τόνισε ότι η ελληνική πλευρά το περίμενε και γι’ αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε επιφυλακή, «έτοιμες να απαντήσουν σε κάθε τουρκική πρόκληση».

Πληροφορίες ότι το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» θα φτάσει κυπριακή ΑΟΖ-Τι λένε Λευκωσία, Αθήνα

Σχετικά με τις πληροφορίες ότι το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλ Χαμίντ Χαν ενδέχεται να κατευθυνθεί τον Οκτώβριο στην κυπριακή ΑΟΖ, ο καθηγητής πως κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει στο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι η Δύση, τόσο η Αμερική όσο και η ΕΕ, έχουν διαμηνύσει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν επιθυμούν άλλη ένταση, ενώ υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία και κρίσεις σε Καύκασο, Λιβύη και Συρία.

Ο κ. Παπαφλωράτος σημείωσε πάντως πως καθώς η Τουρκία οδεύει προς εκλογές, θα αυξάνονται και οι πιθανότητες για προκλητικές ενέργειες.

«Όσο πηγαίνουμε προς εκλογές, θα αυξάνονται οι πιθανότητες (ο Ερντογάν) να κάνει μια ενέργεια στο εξωτερικό για να δείξει πρωτίστως στο εσωτερικό του ακροατήριο, ότι η Τουρκία δεν υποκύπτει σε πιέσεις και είναι πια μεγάλη δύναμη, όπως θέλει να παρουσιάζει εαυτήν στο διεθνές περιβάλλον», τόνισε.