Skip to main content

Προκλητικό κρεσέντο των Τούρκων: Δημοσιεύουν εικόνες του Oruc Reis

Συνεχίζουν την ακραία προκλητική στάση οι Τούρκοι και τη δημιουργία εντυπώσεων. Δεν διευκρινίζουν που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες.

Στη δημοσιότητα έδωσε, το βράδυ της Δευτέρας, η Άγκυρα φωτογραφίες του Ορούτς Ρέις που συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία, προσθέτοντας ένα ακόμα επεισόδιο στον πόλεμο εντυπώσεων που προσπαθεί να δημιουργήσει η τουρκική πλευρά.

Οι φωτογραφίες πάντως δεν διευκρινίζεται πότε και πού έχουν ληφθεί

Σε δύο αναρτήσεις στον λογαριασμό στο Twitter του υπουργείου Άμυνας της χώρας υποστηρίζεται ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία «παρέχουν προστασία» στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος, καθώς και ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας που απορρέουν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Κλιμάκωση σε λίγες ώρες

Μετά από ολιγοήμερη ύφεση, το θερμόμετρο της κλιμάκωσης στο Αιγαίο ανέβηκε και πάλι επικίνδυνα τις τελευταίες ώρες, καθώς το Oruc Reis που παρέμεινε προ εβδομάδων αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, έκανε την εμφάνισή του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η άκρως προκλητική ενέργεια των Τούρκων, παρά την απάντηση της Αθήνας με αντι NAVTEX στην αντίστοιχη NAVTEX της Άγκυρας, σηματοδοτεί έναν νέο διπλωματικό μαραθώνιο ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Η κίνηση του Oruc Reis

Το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος περίπου στις 17.00 εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες άπλωσε καλώδια, χωρίς ωστόσο να μπορεί όπως τονίζουν ελληνικές στρατιωτικές πηγές να κάνει έρευνες λόγω των υπεράριθμων πολεμικών πλοίων στην περιοχή.

Το ερευνητικό πλοίο των γειτόνων ακολουθείται από στολίσκο πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται ελληνικά πολεμικά πλοία που παρακολουθούν τις κινήσεις των Τούρκων.

Μάλιστα κάθε περίπου 15 λεπτά εκπέμπονται μηνύματα με τα οποία ζητείται η απομάκρυνσή του από την περιοχή.

Διπλωματικό θρίλερ

Η καυτή πατάτα ακόμα μια φορά έρχεται στα χέρια της Γερμανίας, που προεδρεύει στην ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της DW, τις τελευταίες ώρες η γερμανική κυβέρνηση ως προεδρεύουσα της ΕΕ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Αθήνα και την Άγκυρα αλλά και με άλλες πρωτεύουσες και διεθνείς οργανισμούς. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχει και η καγκελάριος. Ούτως ή άλλως αυτές τις ημέρες ήταν προγραμματισμένο να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μαας, ενώ το Στέιτ Ντιπάρμεντ έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες.

Την ίδια ώρα υπήρξε διάβημα της ελληνικής πλευράς στην Άγκυρα, με το τουρκικό ΥΠΕΞ να παραμένει άκρως προκλητικό και ανυποχώρητο, κάτι που επισφραγίστηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν αργότερα όταν έριξε τις ευθύνες για την κλιμάκωση στην Ελλάδα μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο.