Skip to main content

Προμαχώνας: Επέστρεψαν στην πατρίδα τους οι Σέρβοι- Βροχή οι ακυρώσεις

Από το μεσημέρι και μετά η κίνηση των αυτοκίνητων που διέρχονται από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα γίνεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ομαλοποιήθηκε από τις επτά το απόγευμα και μετά η κατάσταση με τις ουρές οχημάτων στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα μετά τις εικόνες ατελείωτης ουράς οχημάτων που σημειώθηκε σήμερα το πρωί από την προσέλευση Σέρβων τουριστών που δεν είχαν πλέον τη δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα μετά την απαγόρευση που επιβλήθηκε.

Οι τουρίστες από τη Σερβία ταξίδεψαν όλη τη νύχτα προκειμένου να προλάβουν να περάσουν στην Ελλάδα για τις διακοπές τους πριν από την απαγόρευση εισόδου που επιβλήθηκε από την ελληνική πλευρά λόγω των αυξημένων κρουσμάτων στη χώρα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το μεσημέρι και μετά η κίνηση των αυτοκίνητων που διέρχονται από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα γίνεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ υπάρχει και μεγάλη μείωση, σε σχέση με τις πρωινές ώρες, όπου τα αυτοκίνητα σχημάτιζαν ουρές χιλιόμετρων στη βουλγαρική πλευρά, ενώ καθυστερήσεις υπήρχαν και επί ελληνικού εδάφους. Τα αυτοκίνητα με σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας που παρέμεναν στην ουρά στο βουλγαρικό έδαφος μέχρι τις 8 το πρωι πέρασαν τα ελληνικά σύνορα, αλλά από εκεί μετά δεν πέρασε από τον Προμαχώνα στην Ελλάδα κανένα αυτοκίνητο και όσοι βρίσκονταν καθ΄οδόν επέστρεψαν στη Σερβία.

Τα στοχευόμενα δειγματοληπτικά τεστ που πραγματοποιούνται από τα τρία κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ο διαβατηριακός έλεγχος, η αυξημένη κίνηση των διερχόμενων αυτοκίνητων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Προμαχώνας παραμένει η μοναδική πύλη τουριστικής διέλευσης από τα χερσαία σύνορα της χώρας, δικαιολογούσαν μια καθυστέρηση που ξεπερνούσε σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τις δυο ώρες.

Μετά το μεσημέρι η κίνηση των αυτοκινήτων, συμφώνα με τα στοιχεία του αστυνομικού τμήματος Προμαχώνα, έχει μειωθεί αισθητά και η διέλευση γίνεται χωρίς να υπάρξει σχεδόν καμία καθυστέρηση στον υγειονομικό και διαβατηριακό έλεγχο. Και σήμερα η πλειονότητα των διερχόμενων τουριστών προέρχονταν από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ συνεχίζουν να έρχονται και Έλληνες μετανάστες κυρίως από τη Γερμανία. Λιγοστοί είναι επίσης οι τουρίστες που προέρχονται από την Ουκρανία, ή τη Ρωσία κάποιοι εκ των οποίων διαθέτουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα.

Καθημερινά τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν εκατοντάδες δειγματοληπτικούς ελέγχους στον Προμαχώνα βάση του κωδικού και του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι τουρίστες, οι οποίοι ως γνωστών συμπληρώνουν πλέον το σχετικό έγγραφο πριν από την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Μπαράζ ακυρώσεων

Μεγάλη φαίνεται πως είναι η ζημιά που έχουν υποστεί δεκάδες τουριστικές επιχειρήσεις μετά την ανακοίνωση του κλεισίματος των συνόρων της χώρας μας με τη Σερβία.

Όπως ανέφερε στο Mega ο τουριστικός πράκτορας Θανάσης Νανάκος, οι ακυρώσεις από Σέρβους τουρίστες έχουν πέσει «βροχή» μετά τις τελευταίες εξελίξεις. «Οδεύουμε σε ολική καταστροφή για τη σεζόν 2020», είπε.

Δεκάδες είναι οι Σέρβοι τουρίστες που θα επισκέπτονταν τη Βόρεια Ελλάδα και θα έφταναν μέχρι και την Πελοπόννησο και τα νησιά, ωστόσο οι κρατήσεις έχουν αρχίσει να ακυρώνονται. «Είχαν μείνει κάποιες λίγες κρατήσεις οι οποίες άρχισαν να ακυρώνονται», τόνισε.

Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για μισό εκατ. Σέρβους τουρίστες στη χώρα μας, ωστόσο αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί σημαντικά.