Skip to main content

Προμαχώνας: Μετέφερε 32.000 λίτρα διαλυτικού που θα νόθευε καύσιμα

Το Τελωνείο Σερρών κατέσχεσε 32.313,06 λίτρα χημικού προϊόντος το οποίο προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο κινητήρων

Νέο χτύπημα κατά του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών προϊόντων πέτυχε η Τελωνειακή Υπηρεσία. Χθες Τετάρτη υποβλήθηκε από το Τελωνείο Σερρών δικογραφία για παράβαση των διατάξεων περί λαθρεμπορίας του Ν.2960/2001 «Περί Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα» και κατέσχεσε 32.313,06 λίτρα χημικού προϊόντος το οποίο προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο κινητήρων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Κινητή Ομάδα Ελέγχου του Τελωνείου Σερρών στα πλαίσια στοχευμένων ελέγχων για τη διασφάλιση των εθνικών και κοινοτικών δημοσιονομικών συμφερόντων, την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τη δίωξη, πρόληψη και καταστολή του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών προϊόντων, τον Ιανουάριο του 2018 στον μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα δέσμευσε προσωρινά Πολωνικό βυτιοφόρο όχημα, το οποίο σύμφωνα με τα συνοδευτικά έγγραφα μετέφερε 32.313,06 λίτρα χημικού προϊόντος - διαλυτικού με αποστολέα Πολωνική εταιρία και παραλήπτη Ελληνική εταιρία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ιδιοκτήτης της οποίας είναι Λιθουανός υπήκοος. Το παραπάνω φορτίο, όπως αναφέρει η τελωνειακή αρχή, δεν υπόκειται σε φορολογικές επιβαρύνσεις όταν χρησιμοποιείται νόμιμα στη βιομηχανία χρωμάτων, βερνικιών κλπ. Ως τόπος παράδοσης του φορτίου αναγραφόταν η διεύθυνση  «ΑΝΕXARTISISA KATO ASPROPYRGOS».

Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι:

α) Σύμφωνα με τη χημική ανάλυση το εν λόγω προϊόν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διαλύτης στην βιομηχανία χρωμάτων, βερνικιών και στην εν γένει χημική βιομηχανία καθώς και να προστεθεί στα καύσιμα.

β) Η παραλήπτρια εταιρεία δεν είναι πραγματικά λειτουργούσα εταιρεία (δεν υπάρχει στη δηλωμένη έδρα της, δεν υφίστανται εγκαταστάσεις αποθήκευσης ή/και επεξεργασίας χημικών προϊόντων) και δεν δραστηριοποιείται στον τομέα της βιομηχανίας χρωμάτων

γ) Ο αναγραφόμενος τόπος παράδοσης είναι ψευδής αφού δεν υφίσταται ως υπαρκτή διεύθυνση.

Ως εκ τούτου, σημειώνεται στην ανακοίνωση, το μεταφερόμενο εμπόρευμα δεν επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί νομίμως, αλλά επρόκειτο να διατεθεί παρανόμως και να χρησιμοποιηθεί σε άλλες χρήσεις (καύσιμο κινητήρων, νόθευση καυσίμων κλπ) και επομένως υπόκειται σε φορολογικές επιβαρύνσεις στη χώρα μας.

Κατασχέθηκε το εμπόρευμα και το μεταφορικό μέσο μάρκας RENAULT/STOKOTA.

Από το Τελωνείο Σερρών υποβλήθηκε αρμοδίως προς τον κο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών, δικογραφία σε βάρος: του Λιθουανού υπηκόου, ιδιοκτήτη της παραλήπτριας εταιρείας, του Πολωνού υπηκόου, οδηγού και ιδιοκτήτη της μεταφορικής εταιρείας και του νόμιμου εκπροσώπου της αποστέλλουσας Πολωνικής εταιρείας.