Skip to main content

Πρόοδος στη μάχη κατά των φορολογικών παραδείσων

Η καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων που ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες η ΕΕ άρχισε να αποφέρει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Από τις 17 τρίτες χώρες και επικράτειες που είχαν συμπεριληφθεί στις αρχές Δεκεμβρίου σε μια μαύρη λίστα της ΕΕ επειδή αρνούνταν να συνεργαστούν με τις φορολογικές αρχές των κρατών μελών, οι 8 έκαναν πίσω αποδεχόμενες τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών ECO-FIN μετά από σχετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφαίρεσε από τον κατάλογο τον Παναμά, τη Νότια Κορέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τυνησία, τη Μογγολία, το Μπαρμπάντος, τη Γρενάδα και το Μακάο. Οι εν λόγω χώρες ανέλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για συνεργασία με την ΕΕ στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οι οποίες κρίθηκαν ικανοποιητικές από τις κοινοτικές υπηρεσίες.

Κυρώσεις για τις χώρες που δεν συμμορφώθηκαν

Για τις χώρες που βρίσκονται στη μαύρη λίστα προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων, όπως ο αποκλεισμός τους από χρηματοδοτήσεις της ΕΕ, ενώ δεν θα περνούν μέσα από το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα κοινοτικά χρήματα. Επιπλέον τα κράτη μέλη επιβάλλουν και εθνικές κυρώσεις, μεταξύ των οποίων η ενισχυμένη παρακολούθηση ορισμένων συναλλαγών και οι έλεγχοι φορολογούμενων στην ΕΕ που επωφελούνται ή χρησιμοποιούν τις δομές των χωρών αυτών.

Εκτός από τη μαύρη λίστα, η ΕΕ έχει καταρτίσει και μια «γκρίζα», στην οποία έχει εντάξει 47 χώρες που δεν τηρούν όλες τις προϋποθέσεις φορολογικής συνεργασίας που έχουν τεθεί σε διεθνές επίπεδο. Στις 47 χώρες, μεταξύ των οποίων αρκετές βαλκανικές, έχει δοθεί διορία μέχρι το τέλος του 2019 να συμμορφωθούν πλήρως, διαφορετικά θα μεταφερθούν στη μαύρη λίστα.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Πηγή: Deutsche Welle