Skip to main content

Προοπτική διακυβέρνησης ή ιδεολογική καθαρότητα;

Ο πρώην υπουργός εξηγεί στη Voria.gr τους λόγους για τους οποίους στηρίζει την Ντ. Μπακογιάννη στην κούρσα διαδοχής της ΝΔ, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως η πολιτική πρότασή της έχει τα χαρακτηριστι
Προοπτική διακυβέρνησης ή ιδεολογική καθαρότητα είναι το δίλημμα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν την Κυριακή οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, τονίζει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος με συνέντευξή του στη Voria.gr.
 

Ο πρώην υπουργός εξηγεί τους λόγους για τους οποίους στηρίζει την Ντόρα Μπακογιάννη στην κούρσα διαδοχής της ΝΔ, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως η πολιτική πρότασή της έχει τα χαρακτηριστικά της πολυσυλλεκτικότητας και της διεισδυτικότητας στο μεσαίο χώρο, που είναι προαπαιτούμενα για ένα κόμμα εξουσίας. Επιπλέον, αναφερόμενος εμμέσως στην πολιτική πλατφόρμα του Α. Σαμαρά, σημειώνει πως «υπάρχει σύγχυση μεταξύ ιδεολογίας και ετικέτας», ενώ δηλώνει πως, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η αυριανή ηγεσία της παράταξης θα πρέπει να διασφαλίσει την ενότητα βάσει αρχών και κανόνων.

Γιατί Ντόρα κι όχι Αντώνη;


Η επιλογή μου δεν έγινε απέναντι στην Ντόρα ή στον Αντώνη. Η ονοματολογία ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά που από την πρώτη στιγμή προσέλαβε η διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου της παράταξης και με βρήκαν αντίθετο. Η απόφασή μου εδράζεται σε αμιγώς πολιτικά κριτήρια, που προσδιορίζουν το εύρος της κοινωνικής βάσης στην οποία οφείλει να απευθύνεται η ΝΔ. Η ιδεολογική καθαρότητα –παρ’ ότι, κατά την άποψή μου, εδώ υπάρχει μία σύγχυση μεταξύ ιδεολογίας και «ετικέτας»- σε περιορίζει στο 33, 34, 35%. Η πολυσυλλεκτικότητα, στον αντίποδα, διαμορφώνει συνθήκες υπέρβασης για ένα κόμμα που, εάν επιθυμεί να έχει προοπτική διακυβέρνησης, οφείλει να διασφαλίσει τη διεισδυτικότητά του στο μεσαίο χώρο. Καλούμαστε να αντιληφθούμε ότι «δεξιά», «κέντρο» και «αριστερά» είναι ξεθωριασμένες ετικέτες που αφορούν σε μια σχηματοποιημένη, αλλά επίπεδη, διάκριση των κομμάτων. Και δεν είναι ξεθωριασμένες, επειδή το λέω εγώ, ούτε επειδή όπως ακούγεται, «αποφεύγουμε να αποκαλούμαστε δεξιοί». Είναι ξεθωριασμένες, γιατί η ίδια η κοινωνία είναι πολύ μπροστά.

Τι σας ώθησε να δηλώσετε προτίμηση;

Από την αρχή είχα πει ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να εξελιχθεί με καθαρά πολιτικούς όρους. Και γενικότερα θεωρώ ότι σε τέτοιες διαδικασίες οφείλεις να τοποθετείσαι έντιμα και ξεκάθαρα. Κατά την κρίση μου, μετά από μία κουραστική συζήτηση για τα διαδικαστικά, φτάσαμε στο Έκτακτο Συνέδριο όπου, μεταξύ άλλων, τέθηκαν και ζητήματα κεντρικής πολιτικής με κυριότερο όλων το κεντρικό ερώτημα του τι κόμμα θέλουμε. Από τις τοποθετήσεις των τριών υποψηφίων, η πολιτική πρόταση της κυρίας Μπακογιάννη απαντάει επαρκώς στο ερώτημα αυτό, λαμβάνοντας υπόψη και το ιδεολογικό περιεχόμενο αλλά και την προοπτική διακυβέρνησης που, ως μεγάλο κόμμα, πρέπει να έχει η Νέα Δημοκρατία.

Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο να συρρικνωθεί δεξιά η Νέα Δημοκρατία και να υπάρξει ανάγκη άλλου κεντροδεξιού κόμματος που τελικά θα μπει φραγμός μεταξύ της δεξιάς Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ;

Αυτό είναι σαφές. Αν η Νέα Δημοκρατία μπει σε μία λογική ιδεολογικής καθαρότητος, που βεβαίως μπορεί αυτή η λογική να μας κάνει περήφανους για το παρελθόν μας και για τις ιστορικές κατακτήσεις μας, από την άλλη πλευρά, όσο η ιδεολογική καθαρότητα είναι στοιχείο πολιτικής, τόσο η μεγάλη Νέα Δημοκρατία περιχαρακώνεται. Και όσο περιχαρακώνεται γύρω από τον σκληρό της πυρήνα, τόσο αφήνει περιθώρια στις παρυφές να εισρέουν πολίτες είτε προς τα δεξιά είτε προς κεντροδεξιά και να χάνει δυνάμεις. Και, όταν χάνεις δυνάμεις, μπορεί να έχεις την πολιτική συνέπεια, με βάση το παρελθόν σου και να λες είμαι ένα 33% μπετοναρισμένο και περήφανο για το χθες, όμως ξέρεις πολύ καλά ότι το 33% δεν σου φτάνει, προκειμένου να μπεις στην Κυβέρνηση. Για να μπεις στην Κυβέρνηση και να έχεις τροχιά εξουσίας, το 33 πρέπει να γίνει 37, 40, να πάει 43, να πάει 44. Και εκεί οι δυνάμεις οι δικές σου δεν σου φτάνουν, δεν επαρκούν, πρέπει να αγκαλιάσεις και τους άλλους. Άρα, εδώ έχουμε ένα ψευτοδίλημμα. Δεν είναι τι είμαστε, είναι τι κόμμα θέλουμε να έχουμε. Αυτό είναι το δίλημμα. Θέλουμε κόμμα ιδεολογικής καθαρότητας ή κόμμα με προοπτική διακυβέρνησης; Η ιδεολογική καθαρότητα σε οδηγεί μακριά από την εξουσία.

Κινδυνεύει η ενότητα της Ν.Δ;

Τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και η κυρία Μπακογιάννη έχουν δεσμευθεί δημοσίως ότι, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, την επόμενη ημέρα θα παραμείνουν στην ΝΔ, θα υπηρετήσουν τον όποιο αρχηγό αποφασίσει η βάση του κόμματος και κυρίως, όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, θα υπηρετήσουμε την ενότητα. Κατά τη γνώμη μου, η ενότητα διασφαλίζεται με αρχές και κανόνες. Όχι με συσπειρώσεις και αντισυσπειρώσεις, με «-ικούς», με αναφορές στο παρελθόν. Η ενότητα διαφυλάσσεται, όταν μια ηγεσία παρακολουθεί τις διαρκώς διαμορφούμενες τάσεις της κοινωνίας και ενσωματώνει την πολυσυλλεκτικότητα. Στη σημερινή εποχή, οι ζωντανοί πολιτικοί οργανισμοί πρέπει να παρακολουθούν τα σύγχρονα κοινωνικά ρεύματα. Μια σύγχρονη ηγεσία δεν μπορεί να προσδιορίζει τη στάση της απέναντι στα κοινωνικά θέματα βάσει τού αν οι λύσεις έχουν χρώμα γαλάζιο ή λιγότερο γαλάζιο, αλλά  αν είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες.


Στις 18.00 σήμερα το απόγευμα η συνέντευξη Τύπου του κ. Σπηλιωτόπουλου στο ξενοδοχείο «Mediterranean» στη Θεσσαλονίκη και στις 20.00 η ομιλία του. Στις 22.00 θα παραβρεθεί στο πάρτυ των φίλων της κας Μπακογιάννη στο «Times».