Skip to main content

Πρόωρες αποφυλακίσεις έως και 1.500 κρατουμένων λόγω κορωνοϊού

Σε περίπτωση που ο κορωνοϊός εξαπλωθεί στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, η κυβέρνηση θα θέσει σε ισχύ το σχέδιο πρόωρων αποφυλακίσεων.

Σχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών σε περίπτωση εξάπλωσης του κορωνοϊού στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση. Προβλέπει την πρόωρη αποφυλάκιση έως και 1.500 κρατουμένων, που εκτίουν μικρές ποινές για οικονομικής φύσης εγκλήματα καθώς και όσων έχουν υπόλοιπο ποινής έως 12 μήνες, πλην εξαιρέσεων. Το σχέδιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», έχει τη μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, θα τεθεί σε ισχύ μόνο εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Σήμερα, οι κρατούμενοι ανέρχονται σε 11.500, ενώ οι φυλακές μπορούν να «φιλοξενήσουν» έως 10.055 κρατουμένους. Με απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν δημιουργηθεί σε κάθε φυλακή χώροι απομόνωσης των ύποπτων κρουσμάτων, ενώ έχει δημιουργηθεί ειδική πτέρυγα στις φυλακές Κορυδαλλού για τη φιλοξενία έως 120 κρατουμένων που θα νοσήσουν από τον ιό. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, με πρωτοβουλία της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου καταρτίστηκε σχέδιο για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης που προβλέπει την πρόωρη αποφυλάκιση έως και 1.500 κρατουμένων. Αφορά τους λεγόμενους «ελαφροποινίτες»,  κρατούμενους στους οποίους έχουν επιβληθεί ποινές φυλάκισης ή κάθειρξης (για κακουργήματα) μέχρι πέντε χρόνια και έχουν εκτίσει το ένα εικοστό της ποινής τους, ενώ για τους άνω των 65 ετών, η πρόβλεψη είναι να έχουν συμπληρώσει το ένα τριακοστό της ποινής τους. Η παραπάνω ρύθμιση αφορά κατάδικους για οικονομικής φύσης αδικήματα όπως κλοπές, διαρρήξεις, απάτες, φορολογικά αδικήματα κ.ά. Προβλέπεται ακόμα η πρόωρη αποφυλάκιση όσων έχουν υπόλοιπο ποινής έως 12 μήνες, εκτός απ’ όσους έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία, ανθρωποκτονίες, βιασμούς και άλλα εγκλήματα χαρακτηρισμένα «ειδεχθή». Σύμφωνα με υπολογισμούς, εάν το σχέδιο τεθεί σε ισχύ θα οδηγήσει στην αποφυλάκιση έως 1.500 κρατουμένων.

Το σχέδιο, στην τελική του μορφή, βρίσκεται από την Τρίτη  στα χέρια του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά διευκρίνισαν στην «Κ» ότι το νομοθέτημα θα τεθεί σε ισχύ –με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου– μόνο εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν. Εάν δηλαδή σημαντικός αριθμός κρατουμένων προσβληθεί από τον κορωνοϊό και κριθεί αναγκαία η αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης ως μέτρο για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού. Τη λήψη μέτρων για την άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ζήτησε με επιστολή της προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ αντίστοιχο αίτημα διατύπωσαν και κρατούμενες των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού προχωρώντας μάλιστα σε συμβολική κινητοποίηση από την περασμένη Παρασκευή. Σημειώνεται ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν ανασταλεί οι άδειες των κρατουμένων, τα επισκεπτήρια, ενώ πραγματοποιούνται μόνο έκτακτες μεταγωγές καθώς η αρμόδια επιτροπή έχει διακόψει τη λειτουργία της.