Skip to main content

Πρόωρες εκλογές λόγω… Βενιζέλου

Γιατί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου σε απόσταση μόλις… δύο μέτρων να προχωρήσει σε πρόωρη προσφυγή στην κάλπη!

του Σπύρου Νάννου

«Δεν υπάρχει θέμα προκήρυξης εκλογών. Το εθνικό συμφέρον μας οδηγεί ακριβώς στο αντίθετο. Η κατάσταση και οι Έλληνες πολίτες δεν σηκώνουν πειραματισμούς. Όποιος θέλει εκλογές ας βγει να το ζητήσει». Αυτή είναι σήμερα η απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σε όσους άρχισαν να διακινούν πάλι σενάρια πρόωρων εκλογών. Ωστόσο, ανάμεσα σε αυτούς που ζητούν πρόωρη προσφυγή στην κάλπη είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο έβαλε εκλογικές φωτιές όταν είπε πως το σχέδιο για νέα μέτρα της περιόδου 2012 – 2014 υπερβαίνει τον εκλογικό κύκλο της κυβέρνησης η οποία εξελέγη τον Οκτώβρη του 2009. Με λίγα λόγια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, θέλει εκλογές και το λέει ξεκάθαρα, όχι από το Ζάππειο αλλά σε απόσταση δύο μέτρων από τον πρωθυπουργό, στο υπουργικό συμβούλιο, κάτι που φυσικά έχει ιδιαίτερη σημασία.

Πιο συγκεκριμένα, στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα τελευταία μηνύματα του Ευάγγελου Βενιζέλου, την ίδια ώρα που κανείς δεν μπορεί να κρύψει τις προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου και κυρίως τις σκέψεις του για την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος έχει πιεστεί ιδιαίτερα από τους υποστηρικτές του ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες, έχει αφήσει πίσω του τις ημέρες «ειρήνης» με τους «παπανδρεϊκούς υπουργούς» και είναι αποφασισμένος να βγει μπροστά. Και αυτό φαίνεται πλέον ξεκάθαρα, αφού επιθυμεί ιδιαίτερα να αποκτήσει ξανά το προβάδισμα σε ότι αφορά την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά τις πρόωρες εκλογές, πρέπει να επισημανθεί πως αυτές θα εξαρτηθούν από τη συναίνεση που θα ζητήσει από τους αρχηγούς των κομμάτων ο Γιώργος Παπανδρέου για τα μέτρα, ύψους τουλάχιστον 12,5 δισ. ευρώ, που θα κληθεί να πάρει η κυβέρνηση για το 2012 –2014. Μάλιστα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξουσιοδοτήθηκε να εξειδικεύσει αυτά τα μέτρα, τα οποία υποτίθεται ότι θα προέλθουν κατά 80% από μειώσεις δαπανών και πάντως, κατά τον υπουργό Οικονομικών, δεν πρόκειται να φέρουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων ενώ η εξειδίκευση θα γίνει σε συναντήσεις του με όλους τους υπουργούς, οι οποίες προγραμματίζονται γι’ αυτό το μήνα, ενώ τον Μάρτιο θα ακολουθήσουν επαφές με τους φορείς και τα κόμματα.