Skip to main content

Πρόωρες εκλογές τον Νοέμβριο στην Ισπανία

Προς πρόωρες εκλογές οδεύει και πάλι η Ισπανία μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Μετά και το τελευταίο ναυάγιο των προσπαθειών για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ προανήγγειλε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Όπως εξήγησε το βράδυ της Τρίτης σε τηλεοπτικό του διάγγελμα: «Δεν υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή που να επιτρέπει το σχηματισμό κυβέρνησης, συνεπώς η χώρα καλείται σε επανάληψη των εκλογών στις 10 Νοεμβρίου».

Μέσω twitter ο Σάντσεθ επισήμανε ότι οι Ισπανοί έχουν εκφραστεί ήδη τέσσερις φορές υπέρ μιας κυβέρνησης της οποίας θα ηγείται το δικό του Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. «Θα σας παρακαλέσω να γίνεται ακόμη πιο σαφείς στις 10 Νοεμβρίου προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα εμπόδια».
Δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό ασκεί την ίδια ώρα η αντιπολίτευση. «Εάν γίνουν πρόωρες εκλογές ο Πέδρο Σάντσεθ θα είναι ο μοναδικός υπεύθυνος», τόνισε ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάντο. Ο ίδιος επέρριψε στον Σάντσεθ ότι δεν κατέβαλε ουσιαστικές προσπάθειες για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου.

Πρώτο αλλά όχι αυτοδύναμο το PSOE

Έπειτα από εντατικές διαβουλεύσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα ο βασιλιάς Φίλιππος ο Στ΄ αποφάσισε να μην δώσει τελικά ούτε στον αρχηγό των Σοσιαλιστών, ούτε σε άλλο πολιτικό αρχηγό την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης. Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει υποψήφιος που να μπορεί να αποσπάσει στη Βουλή την αναγκαία στήριξη, ανέφερε το Παλάτι.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) είχε κερδίσει μεν ξεκάθαρα τις τελευταίες εκλογές ωστόσο με 123 από τους συνολικά 350 βουλευτές δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των εδρών για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Τον Ιούνιο ο 47χρονος Σάντσεθ είχε λάβει για πρώτη φορά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά, εντούτοις έχασε και τις δυο ψηφοφορίες που ακολούθησαν.

Συνειδητή επιλογή οι πρόωρες εκλογές;

Οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης επικεντρώθηκαν σε πιθανή συνεργασία με το εναλλακτικό Podemos. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Σάντσεθ δεν ενέδωσε τελικά στις αξιώσεις του ηγέτη του αριστερού κινήματος Πάμπλο Ιγκλέσιας και ότι προκάλεσε συνειδητά τις πρόωρες εκλογές με την ελπίδα να αυξήσει ακόμη περισσότερα τα ποσοστά του.

Θεωρητικά υπάρχουν ακόμη περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας αφού η καταληκτική ημερομηνία είναι η 23η Σεπτεμβρίου. Εάν δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, τότε, βάσει του ισπανικού συντάγματος, θα πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές στις 10 Νοεμβρίου.

Η κρίση του ισπανικού πολιτικού συστήματος ξεκίνησε το 2015. Η κατάρρευση του δικομματισμού σε συνάρτηση με την ανάδειξη και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση μικρότερων κομμάτων καθιστούν πλέον εξαιρετικά δύσκολο το σχηματισμό βιώσιμων κυβερνήσεων.

dpa, tagesschau.de, Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle