Skip to main content

Προώθηση συνεργασίας ΕΕ και Ν.Αφρικής σε ολους τους τομείς

ΕΕ και η Νότια Αφρική επιδιώκουν συνεχή αναβάθμιση των σχέσεών τους οικονομικών και εμπορικών.
Θετικό   κλίμα για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Νότια Αφρική από Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες δημιουργούν οι συζητήσεις που έγιναν στο Κέιπ Τάουν μεταξύ ΕΕ και Νοτίου Αφρικής για την προώθηση της συνεργασίας τους σχεδόν σε όλους τους τομείς, την προετοιμασία της Συνόδου ΕΕ- Αφρικής, που θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2010 στη Λιβύη, αλλά και την επίτευξη συμφωνίας στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, που θα γίνει το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.

Τόσο η ΕΕ, όσο και η Νότια Αφρική, επιδιώκουν συνεχή αναβάθμιση των σχέσεών τους οικονομικών και εμπορικών και προς την κατεύθυνση αυτή θεωρούν απαραίτητη την ενίσχυση της παρουσίας των Ευρωπαίων και Αφρικανών επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων  ΟΕΥ στο Γιοχάνεσμπουργκ , οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται σε ένα ευρύ θεσμικό πλαίσιο, που ευνοεί πολύ μεγαλύτερη πρόοδο.

Επενδύσεις
 
Επενδύσεις στη Νότια  Αφρική έχουν πραγματοποιήσει κατά το παρελθόν οι εταιρείες Frigoglass, Γερμανός, Πετζετακις, Palace, ACM Wood κα.
Πρόσφατες, ελληνικές επενδύσεις στη Νότια Αφρική  είναι η Gidani,Metalumin, οινοποιοι όπως Γεροβασιλειου Τσακτσαρλης και Σολδατος κα.

Σημαντικές, εξάλλου είναι και οι επενδύσεις ελλήνων ομογενών εγκατεστημένων στη χώρα ενώ αξίζει να σημειωθεί η παρουσία και η δραστηριοποίηση στη Νότια Αφρική της Bank of Athens, με κεντρικό κατάστημα στο Γιοχάνεσμπουργκ και 12 υποκαταστήματα σε άλλες πόλεις, η οποία ανήκει στην Εθνική Τράπεζα καθως και  των Ολυμπιακών Αερογραμμών (Olympic Airways), με τρεις απευθείας πτήσεις Αθήνα-Γιοχάνεσμπουργκ.

H Νότια Αφρική είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα σε χρυσό, πλατίνα, βανάδιο (Vanadium), χρώμιο (Chromium), μαγγάνιο (Manganese) και Alumino-silicates.
Προβλέπονται  λοιπόν διάφορα επενδυτικά κίνητρα για εταιρείες που δραστηριοποιούνται και έχουν την έδρα τους στη χώρα εντόπιες και αλλοδαπές και είναι τα ίδια για όλη την επικράτεια. Έχουν κυρίως την μορφή φοροαπαλλαγών, φοροεπιστροφών αυξημένων ρυθμών αποσβέσεων παγίου κεφαλαίου.

Μέτρα για ενίσχυση της ζώνης οικιστικής ανάπτυξης - Urban development zone UDZ,  προσέλκυσαν ήδη επενδύσεις αξίας πολλών δισεκατομμυρίων Ραντ στο κέντρο του Γιοχάννεσμπουργκ.

Υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες, σε ευρεία κλίμακα, στις τηλεπικοινωνίες, τις μεταφορές, τις τεχνικοοικονομικές υπηρεσίες, τον τουρισμό, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και τις γραμμές συναρμολόγησης, τον αγροτικό τομέα, την ανάπτυξη υποδομών, ενώ υπάρχει πληθώρα υπηρεσιών σε εθνικό, επαρχιακό και κοινοτικό επίπεδο που χορηγούν βοήθεια και πληροφόρηση σε εν δυνάμει επενδυτές.

Καταβάλλονται, επίσης, μεγάλες προσπάθειες για την τεχνική εκπαίδευση και έχει ψηφισθεί νομοθεσία που διευκολύνει την είσοδο αλλοδαπού εργατικού δυναμικού στην χώρα.

Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους η Ν. Αφρική θεωρείται καλός επενδυτικός προορισμός είναι οι ακόλουθοι:

Σταθερό Πολιτικό Περιβάλλον
Ορθή μακροοικονομική Πολιτική
Ποσοστό 100% ελεύθερης ιδιοκτησίας
Μεγάλη εγχώρια αγορά
Σύγχρονες μεταφορές και τηλεπικοινωνίες
Πρόσβαση σε αγορές της Αφρικής και του Ινδικού Ωκεανού
Μεγάλος φυσικός – ορυκτός πλούτος
Αυτοδύναμη γεωργία
Φθηνή ηλεκτρική ενέργεια
Εκσυγχρονισμένες τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες
Ελεύθερος επαναπατρισμός κερδών



Διμερείς Εμπορικές Σχέσεις

Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας - Νοτίου Αφρικής παραμένει ελλειμματικό για τη χώρα μας, μεταξύ άλλων, εξαιτίας του υψηλού κόστους μεταφοράς, της απόστασης, της παραγωγής ομοειδών προϊόντων, καθώς και των υψηλών τιμών των εισαγόμενων ελληνικών προϊόντων, τα οποία έχουν γίνει  λιγότερο ανταγωνιστικά, ως προς την τιμή, εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων και της σημαντικής υποτίμησης του Ραντ, ως συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Οι ελληνικές εξαγωγές το 2008 ανήλθαν σε 40,874 εκατ. ευρώ, ή 59,968 εκατ. δολ. ΗΠΑ, και οι εισαγωγές από την Νότιο Αφρική ανήλθαν σε 94,546 εκατ. ευρώ, ή 137,883 εκατ. δολ. ΗΠΑ.

Αναπτυξιακή συνεργασία

Η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος και μεγαλύτερος αναπτυξιακός εταίρος της Νοτίου Αφρικής, παρέχοντας το 70% του συνολικού ποσού της εξωτερικής βοήθειας:( 25% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 20% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και 25% από τα κράτη-μέλη).

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών της έχουν καταρχήν συμφωνήσει στην ανάληψη κατάλληλων δράσεων προς ενδυνάμωση και βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των εταίρων-δωρητών, με βασικό σκοπό την αποτελεσματικότερη παροχή αναπτυξιακής βοήθειας

Στο πλαίσιο αυτό, κρίθηκε σκόπιμη η από κοινού, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών της ΕΕ χρηματοδότηση και υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων (joint funding, joint programming) σε διάφορους τομείς, προτεραιότητας και μη, με βάση το Σχέδιο Κοινής Στρατηγικής 2007-2013 (Country Strategy Paper - CSP) και του National Indicative Programme (NIP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναπτυξιακή Βοήθεια από την Ελλάδα

Η Νότια Αφρική ανήκει στις χώρες προτεραιότητας για λήψη αναπτυξιακής βοήθειας - "Πρόγραμμα Αναπτυξιακής Συνεργασίας" - του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας (Hellenic Aid).

Έτσι η Ελλάδα, εκτός από την έμμεση, οικονομική συμμετοχή της σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί και άμεσα πολλές αναπτυξιακές δράσεις στη Νότια Αφρική, χωρίς ωστόσο στην υλοποίηση τους να υπάρχει συμμετοχή Ελλήνων επιχειρηματιών, αντίστοιχη των επιχειρηματιών άλλων κρατών μελών.