Skip to main content

Ακυρώνονται τα μεγάλα πανηγύρια σε Άγιο Μάμα και Αιγίνιο

Μπορεί οι δύο εμποροπανηγύρεις να μην επηρεάζονται από την απαγόρευση του Ιουλίου, ωστόσο οι περιορισμοί κάνουν αδύνατη την πραγματοποίησή τους.

Μόνο οι εμπόλεμες καταστάσεις και η γερμανική κατοχή είχαν μέχρι πρότινος καταφέρει να σταματήσουν τη διεξαγωγή των δύο μεγαλύτερων εμποροπανηγύρεων της Κεντρικής Μακεδονίας, αυτή του Αγίου Μάμαντος στη Χαλκιδική και αυτή του Αιγινίου στην Πιερία.

Φέτος, ο εχθρός μπορεί να μην φέρει όπλα, ωστόσο η υψηλή και συχνά θανάσιμη επικινδύνοτητα του κορωνοϊού οδηγεί σε ακύρωση τα δύο μεγάλα πανηγύρια μετά από δεκατίες συνεχών διοργανώσεων.

Όπως είχατε διαβάσει στην Voria.gr, ήδη από τις αρχές Ιουνίου επικρατούσε προβληματισμός στους διοργανωτές για το πώς θα μπορούσαν να γίνουν τα δύο μεγάλα αυτά πανηγύρια με βάση τους περιορισμούς που προέβλεπε το ΦΕΚ που υπεγράφη από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση για την ακύρωση των πανηγυριών μέχρι τέλος Ιουλίου απο την κυβέρνηση μετά τα περιστατικά συνωστισμού σε διοργανώσεις ανά την Ελλάδα, δεν αφορά χρονικά Άγιο Μάμα και Αιγίνιο, καθώς είναι γνωστό ότι οι δύο εμποροπανηγύρεις ξεκινούν τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα, σε συνάρτηση με τον συνωστιμό που δεν μπορεί να αποφευχθεί σε τέτοιες περιπτώσεις παρά τα όποια μέτρα, οδηγεί στην ακύρωση των δύο μεγάλων αυτών διοργανώσεων.

Ομόφωνα στο Αιγίνιο

Η οργανωτική επιτροπή της εμποροπανήγυρης του Αιγινίου μετά και τις τελευταίες εξελίξεις οδηγήθηκε σε ομόφωνη απόφαση της μη πραγματοποίησης της 94ης διοργάνωσης της τοπικής εμποροπανήγυρης που ξεκίνησε από το 1922 και δεν πραγματοποίηθηκε όπως προαναφέρθηκε λόγω πολεμικών γεγονότων το 1940.

Όπως αναφέρει στην Voria.gr ο αντιδήμαρχος Πύδνας Κολινδρού και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της εμποροπανήγυρης Βασίλης Παππάς, «υπήρξε το προηγούμενο διάστημα η αρνητική μου εισήγηση για την πραγματοποίηση της εμποροπανήγυρης και όλα τα μέλη της επιτροπής ανεξαρτήτως παράταξης συμφώνησαν».

Ο ίδιος εξηγεί ότι η ιδιαιτερότητα του πανηγυριού στο Αιγίνιο είναι πως αφιερώνει μεγάλο μέρος του στην εστίαση και τη διασκέδαση. Εντός του χώρου πραγματοποίησης της διοργάνωσης, εκτός των 300 θέσεων εκθετών, υπάρχουν 40 ταβέρνες και 20 καντίνες με τραπεζοκαθίσματα, γεγονός που αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

«Τα Σαββατοκύριακα έρχεται 40.000 κόσμου και είναι αδύνατον τέτοιος αριθμός να ελεγχθεί κατά την προσέλευση του», επισημαίνει ο κ. Παππάς.

Εκτός από συναισθηματικό, το πλήγμα από τη μη πραγματοποίηση της εμποροπανήγυρης στην περιοχή θα είναι κυρίως οικονομικό. Βάσει των περσινών στοιχείων, τα καθαρά έσοδα από τη διοργάνωση έφθασαν τις 250.000 ευρώ.

«Η εμποροπανήγυρη είναι ο βασικός αιμοδότης του δήμου Πύδνας-Κολινδρού. Ως εκ τούτου η μη πραγματοποίηση της διοργάνωσης προαναγγέλει μια δύσκολη χρονιά», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Πύδνας Κολινδρού.

Ακυρώνει και Άγιος Μάμας

Προς ακύρωση οδηγείται και η έτερη εμποροπανήγυρη του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική, καθώς όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Μαμαντος ΑΕ Χρήστος Γκούτζιος, «από τη μια ερχόμαστε σε δύσκολη θέση απέναντι στους εκθέτες αφού μπορούμε να φιλοξενήσουμε μόνο τους μισούς (σ.σ. 310 από 620), από την άλλη είναι αδύνατον να ελέγξουμε τον όγκο των επισκεπτών, που τα σαββατοκύριακα φτάνει μέχρι και τους 80.000 σε μια μέρα».

Η απώλεια των εσόδων και στη Χαλκιδική είναι σημαντική, αφού 120.000 ευρώ καθαρά κέρδη δεν θα μπουν φέτος στα ταμεία, με αποτέλεσμα η τοπική οικονομία να δέχεται ακόμα ένα πλήγμα μετά και τη συρρίκνωση των τουριστιικών ροών.

Βέβαια ο πρόεδρος του ΕΠΟΚΑΜ ΑΕ επισημαίνει ότι το ρίσκο είναι μεγαλύτερο να γίνει η εμποροπανήγυρη, αφού σε μεγάλο ποσοστό συγκεντρώνει εκθέτες από τη Θράκη, που έχει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, καθώς και Ρομά από όλη τη χώρα.

«Αμέσως μετά έχουμε τη συγκομιδή της ελιάς που αποτελεί εξίσου σημαντική πηγή εσόδων για τα χωριά της περιοχής. Εάν υπάρξει επιδημία του ιού στην περιοχή τότε θα μιλάμε για καταστροφή», λέει ο κ. Γκούτζιος.