Skip to main content

Πότε ανοίγουν οι παιδικοί σταθμοί - Θετικοί οι ειδικοί

Ανάσα για χιλιάδες εργαζόμενους που δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους φέρνει το διαφαινόμενο άνοιγμα των παιδικών σταθμών τον Ιούνιο.

Σε αναβρασμό βρίσκονται χιλιάδες γονείς σε ολόκληρη τη χώρα καθώς η άρση του lockdown του κορωνοϊού μπορεί να φέρνει επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και πονοκέφαλο σε πολλές οικογένειες σχετικά με τη φύλαξη παιδιών.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικοί και ιδιωτικοί συνεχίζουν να παραμένουν κλειστοί και έτσι πολλοί εργαζόμενοι γονείς που καλούνται να επιστρέψουν στην εργασία τους δεν μπορούν να το πράξουν αφού δεν ξέρουν πού να αφήσουν τα μικρά παιδιά τους.

Την ίδια ώρα από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής που έχει την ευθύνη λειτουργίας των παιδιών σταθμών δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη τοποθέτηση, ωστόσο πληροφορίες της Voria.gr, κάνουν λόγο για αχτίδα φωτός, αφού η αρμόδια επιτροπή λοιμωξιολόγων έδωσε τη συγκατάθεσή της ώστε να ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από Ιουνίου.

Τη ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διεμήνυσε σήμερα ότι οι παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν μαζί με δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση των ειδικών.

Στο τραπέζι το πρωτόκολλο ασφαλείας

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο όσον αφορά την άρση του lockdown στους παιδικούς σταθμούς, όπως αναφέρουν στην Voria.gr συνεργάτες της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Δόμνας Μιχαηλίδου που έχει στην αρμοδιότητά της τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών.

Χθες στελέχη του υπουργείου πραγματοποίησαν συνάντηση με την επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας και με βάση τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων φάνηκαν θετικοί σε ένα ενδεχόμενο ανοίγματος των βρεφονηπιακών σταθμών το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες σύντομα αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με το πώς θα γίνει το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών, είτε αυτοί είναι δημοτικοί, είτε είναι ιδιωτικοί.

Τα πρωτόκολλα ασφαλείας ωστόσο είναι ακόμα υπό μελέτη, αφού τα παιδιά στην προσχολική ηλικία δεν έχουν καμία συναίσθηση της ατομικής υγιεινής και τήρησης οποιονδήποτε μέτρων.

Το υπουργείο μάλιστα είχε φροντίσει να τηρήσει χαμηλό προφίλ όσον αφορά το ζήτημα των παιδικών σταθμών, ωστόσο η παύση αναστολής εργασίας για πολλούς εργαζόμενους γονείς αρχίζει να εντείνει την πίεση για λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών.

Το σχέδιο των ιδιωτικών παιδικών σταθμών

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν ανοίγουν οι παιδικοί σταθμοί από τη στιγμή που ανοίγουν επιχειρήσεις στην εστίαση, ενώ θα λειτουργήσει κανονικά και ο τουρισμός με έλευση επισκεπτών από το εξωτερικό», αναφέρει στην Voria.gr για την παράταση του λουκέτου ο πρόεδρος των Σωματείου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών Λευτέρης Δημόπουλος.

Όπως λέει χαρακτηριστικά, «εμείς αναμένουμε να ανοίξουμε την 1η Ιουνίου, ενώ η πίεση που δεχόμαστε από γονείς είναι καθημερινή, αφού είναι εργαζόμενοι και δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί γονείς που έχουν στραφεί στη λύση της babysitter ωστόσο είναι μια λύση περισσότερο δαπανηρή, ενώ τίθεται και θέμα εμπιστοσύνης. Μεγάλο βάρος έχουν αναλάβει και παππούδες και οι γιαγιάδες, που στην πρώτη φάση της πανδημίας, υπήρχε σύσταση από την πολιτεία να μην προσέχουν εγγόνια, υπό τον φόβο διασποράς του ιού.

Οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί από πλευράς σωματείων έχουν καταθέσει προτάσεις ώστε να υπάρχει πρωτόκολλο ασφαλείας για τη λειτουργία των ιδιωτικών παιδικών σταθμών και αφορούν την παράδοση και παραλαβή των παιδιών με τους γονείς εκτός του κτηρίου του βρεφονηπιακού σταθμού, υποπόδια για όσους εισέρχονται μέσα, απολύμανση του προσωπικού και των χώρων υγιεινής, θερμομέτρηση παιδιών και εισερχόμενων στα κτήρια και βιβλίο επισκεπτών ώστε να γίνει χρήση του για την ιχνηλασιμότητα  σε περίπτωση κρούσματος.

Όσον αφορά τον αριθμό παιδιών που θα μπορούν να δεχθούν οι βρεφονηπιακοί υπολογίζεται η επιφάνεια των 2,5 με 3,5 τ.μ. για κάθε παιδί.

Αιμορραγία στους δήμους

Χειρότερα είναι τα πράγματα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, όπως τόνισε μιλώντας στην Voria.gr ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών και πρόεδρος της Κοινωνικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, αφού σε αντίθεση με τους ιδιωτικούς δεν υπάρχει αναστολή σύμβασης εργασίας και οι εργαζόμενοι πληρώνονται κανονικά, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων.

Όπως λέει ο ίδιος, «τα σενάρια είναι δύο, ένα για άνοιγμα τον Ιούνιο, αλλά υπάρχει και αυτό του Σεπτεμβρίου». Σύμφωνα με τον ίδιο η πίεση που ασκείται από γονείς είναι αφόρητη, καθώς επιστρέφουν στην εργασία τους αλλά δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους.