Skip to main content

Προς απαλλαγή 11 δημοτικοί υπάλληλοι για «ξέπλυμα» της υπεξαίρεσης

Ο αντεισαγγελέας Εφετών ζητεί να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη 11 δημοτικών υπάλληλων για «ξέπλυμα» ποσών της υπεξαίρεσης του δήμου Θεσσαλονίκης.

Απαλλακτική πρόταση κατέθεσε προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης ο εισαγγελέας Ευάγγελος Μπακέλας στην υπόθεση με το «ξέπλυμα» χρηματικών ποσών που προέρχονται από την υπεξαίρεση του δήμου Θεσσαλονίκης. Κατηγορούνται 11 δημοτικοί υπάλληλοι για «διακεκριμένη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα , κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση».

Ο αντεισαγγελέας Εφετών ζητεί να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη τους, λόγω παραγραφής μέρους των αδικημάτων, και να μην γίνει κατηγορία για όσες πράξεις δεν έχουν παραγραφεί λόγω παρόδου 15ετίας από την τέλεση τους. Στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται ότι «δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής, ικανές να στηρίξουν δημόσια κατηγορία στο ακροατήριο, σε βάρος των κατηγορουμένων».

Οι συγκεκριμένοι φέρονται ότι αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, την χρονική περίοδο 2000- 2008, κατά τη διάρκεια της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ από τον πρώην  διαχειριστή του δήμου Παναγιώτη Σαξώνη. Η οικονομική επιθεωρήτρια η οποία διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση εντόπισε αδικαιολόγητα χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν μέσω του τραπεζικού συστήματος και του χρηματιστηρίου.

Κάποιοι απ' τους κατηγορούμενους υπαλλήλους του δήμου Θεσσαλονίκης αθωώθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που καταδίκασε τον Π. Σαξώνη, τον πρώην γ. γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια και τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, σε πρώτο βαθμό, για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ.